Dark Mode On / Off

Chili csípősség semlegesítése

Ha már úgy alakult, hogy csupasz kézzel dolgoztad fel a csípős paprikát, íme pár tipp, hogyan fog elmúlni a fájdalom.

Az egész ott kezdődött, hogy beérett a kertben a Habanero Red, a Moruga Spcorpio és a a Habanero Choco….és elkezdtük feldolgozni gumikesztyűben. Elővigyázatosak voltunk, de mégsem eléggé. Tanulva az utóbbi madárcsili feldolgozásból már kesztyűben álltunk neki. De a kesztyű kilyukadt és  innen már minden sejthető volt. Égő fájdalom mindkét kézen, szűnni nem akaró kínlódással. Nekiláttunk hát, letesztelni, mit ajánl a “gugli” megoldásnak.

Csak vízzel ne!

A chiliben található kapszaicin apoláris vegyületként poláris vegyülettel nem oldható, vagyis vízben nem oldódik, így vízzel NEM fog lejönni. (Max bemosod a körmöd alá és még jobban fájni fog….)

Apolárisakkal próbálkoztunk…

Ide tartozik az összes zsír és olaj, így nekiláttunk szépen sorban kipróbálni minden otthon fellelhetőt. Szőlőmagolajjal, olívaolajjal, margarinnal, vajjal, disznózsírral NEM működik, sőt. Bekenés után a fájdalom már a “mindjárt levágom a kezem, hogy végre elmúljon az égető érzés” hangulatba kerültünk, és ezerrel mostuk le a zsiradékot konyhai mosogatószerrel plusz langyos vízzel, mert bizony a forró víztől még jobban csípett az egész. Csípett? Inkább mart….

Talán még a jó kis házi zsír volt a legtűrhetőbb, de ez sem volt hosszú életű.

Jégzselé, hajzselé…

Na itt érkeztünk el már az eszement ötletek sorához, minden ami hideg, hűsít elvéhez. A mentolos lábkrém közepesen vizsgázott, de ha bekenés után őrült módjára rázod a csuklód, és még így pluszba hűtöd, akkor talán jónak is mondható a technika.

Hajzselé….felejtős.

Sósborszeszes lóbalzsam

Talán a legjobbak egyike, de sajnos szintén csak ideig- óráig (ideig inkább) megoldás.

Ez utóbbi három próbálkozás akkor működött, ha közben fújni is tudtuk az érintett felületet.

Esti fürdés és egyéb szellemességek…

Ha megfogadsz egy jó tanácsot, ameddig a csípéses fájdalom nem múlik el 100%-ban nem fürdesz meg forró vízben. Ugyanis a szappannal érintkezve a kapszaicin szépen elkezd a forró gőzben oldódni, és akarva-akaratlanul szépen fulldokolni lehet tőle a zuhany alatt. Talán majd holnap….

Alkohol

Jó kis házipálinka kevésbé célszerű felhasználása: a mézes ágyaspálinka szintén nem válik be a semlegesítésre. Azon kívül, hogy alkoholszag terjeng a lakásban és a kezemen, még mindig ég és elképesztűen brutálisan fáj.

Citromsav és citrom

Átmenetileg talán a legjobb mgoldás a 3× alaposan háztartási citromsavval átdörzsölni a kezeket, majd leöblíteni. Nem mondom, hogy nem fog az összes seb és horzsolás fájni, de még eddig ez volt a legjobb…. De azért a rendes hatékony megoldásért még mindig könyörgünk…

Aszkorbinsav…

Hááát ezt semmiképp…bevizeztem a kezem, hideg folyó vízben, majd a nedves kézre rátéve kicsi aszkorbinsav olyan szinten elkezdte marni, égetni, hogy ezt véletlenül se próbáld ki…pedig pár weboldal javasolja, de ne tedd…..

Mentás mosogatószer

Nagyjából segít, de csak addig, míg benne van a kezed a vízben.

Gyógyszertári rázókeverék – vagyis a fehér mészszínű izé….

Hááát ez sem vált be, pár perc erejéig még jó, de utána rosszabb. Még lüktet is az, ami eddig csak rettentően fájt.

És egyszer csak csörgött a telefon, és jött a MEGOLDÁS 🙂

Kedves Barátuknak köszönhettük a megoldást, aminek köszönhetően alig pár perc alatt megszűnt szinte a teljes fájdalom. Ez nem más, mint az ALOE VERA. Egy kertészcsaládnak persze van is otthon az ablakban igazi aloe, így letörtünk egy levelet belőle, végigkentem először én – ez ilyen állatorvosi ló esete, hogy először csak egyikőnk próbál ki mindent, biztos, ami biztos….

Bekentük a fájó részeket, és lám, csoda történt. A fájdalom elmúlt. Ahol nagyon sebesre égette a chilipaprika, ott még hangyányit fájdogál, de csak úgy emlékeztetőül. De a többi elmúlt!

Tehát a megoldás nem más, mint az aloe vera és annak zseléje.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×