Dark Mode On / Off

Calluna az ősz szépsége

Ez a kedves őszi virág a hanga félék családjába tartozik. Egész Európában elterjedt törpecserje, amely ősszel apró lilás rózsaszín, fehér vagy lila virágaival díszíti kertünket, erkélyünket.

A növény évelő cserje, kb. 20-50 cm magas, bokros növekedésű. A calluna kedveli a világos kerteket, csak mészmentes talajba ültessük, és a nedves közegben érzi jól magát. ültetéshez a legjobb a fenyőkéreg, a savanyú tőzeg keveréke. Öntözéshez használjuk lágyvizet, vagy esővizet.

A növényt ültethetjük kertbe, erkélyre, vagy teraszra nagyobb cserépbe.

Mivel évelő félfás cserje, ezért bátran ültessük ki ősszel a kertünkben és télre is kint hagyhatjuk a növényt. Különlegessége hogy az apró virágok a tél beálltával megszáradnak a fás száron így a növény télen a hótakaróban is színes marad.

Ez a növény Skócia egyik jelképe is lett, ott szinte mindenhol megtalálható, de hazánkban is egyre népszerűbb őszi növény.

Csoportosan ültetve a legszebb, válogassunk össze lila, rózsaszín és fehér fajtákat, és ebből alakítsuk ki az őszi kertünket. Télre érdemes a fiatal példányokat betakarni így nem fagy ki. Tavasszal az első hajtásokat vágjuk vissza, hogy bokros dús növényt kapjunk.

Ajánlott cikkek