Dark Mode On / Off

A homok aranya – homoktövis!

A homoktövis korunk egyik legértékesebb gyógynövénye. Rendkívüli hatásáról a régiek feljegyzései mesélnek, de napjainkban kezdik újra felfedezni és használni kiváló tulajdonságai miatt. A hazánkban is egyre nagyobb teret hódító cserjét a magyar népnyelvben ezüsttövisként, fűztövisként vagy homokfaként is emlegetik.

A növény akár 3-4 m magasra is megnövő tövises bokor. A lombhullató fácska vesszői tövisesek, levelei ezüstös zöldek. Mivel kétlaki növény, ahhoz, hogy termést is hozzon, hím- és nőivarú növényeket egyaránt ültetnünk kell.

A telet jól viseli, a fagyok nem károsítják. A megfelelő fejlődéshez mindenképpen elegendő napfényre van szüksége. Rendszeres metszést nem igényel. Gyümölcsöt 2-4 éves korától terem.

A homoktövis termése, a „homok aranya” szeptember végétől kezd érni, és akár tél végéig is az ágakon marad. Amikor megcsípi a dér, édessé és nyersen is fogyaszthatóvá válnak. A sárga, közel borsónagyságú bogyók tömötten a tövisek között fejlődnek, ezért szedésük csak kézzel történhet, és bizony a tövisek szúrását is el kell viselni.

A gyümölcsöt elsősorban feldolgozva fogyasztjuk. A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót is.

A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese.

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×