Dark Mode On / Off

Legyél Te is balkonkertész! Termeld meg a reggelidet!

Legyél Te is balkonkertész

Egyre több olvasónktól kapunk motiváló képeket balkonkertjeikről, mert bizony lehetsz balkonkertész akár a 10. emeleten is, ha van egy csöppnyi erkélyed.

Nem csak ezekben a vészterhes időkben, hanem alapból érdemes otthon balkonkertészkedni. Rendkívül jó kikapcsolódás, hamar jön a sikerélmény és még a saját konyhádba is termelhetsz friss zöldséget, fűszernövényt.

Így kaptuk meg Kasza Vera egyik olvasónk képsorozatát is, melyben örömmel számolt be az általa termelt zöldségekről.

Vera kísérletezett uborkatermesztéssel is

Vera régóta követi már oldalunkat és öröm számunkra is, hogy ennyire motiválóak tudunk lenni, így megkerestük, hogy lássátok, nem is olyan nehéz otthon is nekiállni a zöldségtermesztésnek.

A balkonkertész egy nagy feladata az, hogy a vízellátásra odafigyeljen, hiszen a balkonládában viszonylag kevés a talaj, hamarabb átmelegszik és szárad ki a közegünk.

A balkonon nevelt zöldségekhez kifejezetten tudsz zöldségnövényeknek való földkeveréket is vásárolni kertészetekbe. Ebben az esetben ez azért fontos, mert az ilyen keverékek pontosan a zöldségekre vannak kifejlesztve, így sok alapvető problémától kíméled majd meg magad.

Mit kell tudni a földkeverékről?


Fizikai és fontosabb kémiai jellemzők igazolják, hogy a földkeverék kémhatása (pH-értéke: 6,00-7,50) minden hazánkban termesztett zöldségfaj számára kedvező. A viszonylag magasabb összes sótartalom (1,5-2,0%) szakszerű termesztés mellett, a magas szervesanyag-tartalmat (min. 12%) alapul véve nem zavaró. A földkeverék makro elemekkel magas szinten ellátott.

Miért jó még a zöldségekhez való földkeverék használata?

Sikerrel nevelhetünk benne tápkockás, sima, tűzdelt és tűzdeletlen palántát. Eredményesen használhatjuk a zöldségfélék hajtatásában talajhelyettesítőként és az izolált termesztésben egyaránt. Az izolált termesztésben konténeres, tömlős, paplanos, stb. elhelyezésmódoknál egyaránt sikeres. Gyengébb minőségű talajok javítására a hajtatásban és a szabadföldi termesztésben szintén kiváló.

Ezen kívül számos zöldségnövényt érdemes kipróbálni, mint a cukkini nagyobb dézsában, a paprika, paradicsom, de nem egyszer találkoztunk már balkonkertész körökben a krumplitermesztéssel is.

Mit tudott még Olvasónk megnevelni az erkélyén ládában?

A legalapvetőbb zöldségek, melyek egy nyári reggeli részei lehetnek, könnyen megtermelhetők. Mivel erkélyről beszélünk, érdemes a nagyra nőtt növényeket kikarózni vagy a korláthoz rögzíteni, nehogy a szél kidöntse őket.

Paprika palánta - Balkonkertész - Olvasói siker - Kertportál
Nyár elején már ilyen szép paprikatöveket nevelt
Paradicsom termesztés - Balkonkertész - Kertportál - Olvasói Siker
Csodálatos paradicsomtövek Kasza Vera olvasónk balkonján

A paradicsomokból érdemes a determinált vagy féldeterminált fajtákat választani, hogy ne kelljen annyit kacsolni.

A déli, keleti fekvésű erkélyek előnyösebbek, mint az északiak, mert a paradicsomnak és a paprikának is kell az elegendő napsütés és meleg ahhoz, hogy jól be tudjon érni.

A jó terméshez minőségi vetőmag kell, ráadásul érdemes olyat választani, ami bírja az aszályosabb és forró nyarakat. Vetőmagjaink körül is tudsz választani még, hiszen gazdaságunkban rengeteg szaporítóanyagot állítunk elő, többek között zöldségvetőmagokat is.

Neked is van balkonkertész sikered? Oszd meg velünk, küld el hozzánk az info@kertportal.hu címünkre a fényképeket és oldalunkon bemutatunk! Motiváljunk másokat is az eredményes kertészkedésre!

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×