Dark Mode On / Off

Az embereket rejtik el egy dán állatkertben

A fogságban tartott állatok érdeklődésének, életkedvének fenntartása a gondozók számára az egyik legnehezebb és legnagyobb kreativitást igénylő feladat. Az állatkertek és vadasparkok szakembereinek és orvosainak fő célja, hogy az állat fizikai és mentális egészsége a lehető legjobb állapotban legyen, ehhez a fajra jellemző igényeket a lehető legmagasabb szinten kell kielégíteni.

A bezártság kedvezőtlen pszichológiai és fizikai hatással van az állatokra, ez ellen kívánnak tenni a dán Bjarke Ingells Group (BIG) építészei. Az új típusú állatkert, a Zootopia lényege, hogy az emberek tükrökkel és növényekkel eltakart fedezékből tudják megfigyelni a természetes közegükben élő vadállatokat.

Az ArchDaily beszámolója szerint a majd ötvenéves dániai Givskud állatkertet újítanák fel a projekt keretében. Egy több mint 170 hektáros földterületet három kontinensre: Ázsiára, Afrikára és Amerikára osztanák fel. Mindegyik fajnak a lehető legotthonosabb környezetet kívánják felépíteni: a “kerítés” pandák esetében bambuszból, míg a medvéknél fatörzsekből lenne. A zebráknak és zsiráfoknak saját szavannakráterük lenne, a pingvineknek sziklakert, az oroszlánnak hegycsúcs.

A látogatók alul- és felüljárókon, hidakon, és alagutakon tudnának bejutni az állatkert területére. Lenne föld alá süllyesztett, növényekkel eltakart fedezék, a park közepén pedig egy óriási nyílt tér, ahol lehetne pihenni és játszani. Itt éttermeket, mosdót, és üzleteket is elhelyeznének. Az állatok elől gömbölyű tükrökkel rejtenék el az embereket, akár biciklin, akár libegőn figyelik meg épp a környezetet. Az egész állatkertet egy négy kilométer hosszú ösvény venné körbe.

“Célunk az volt, hogy a lehető legjobb és legszabadabb életteret hozzuk létre a vadállatok számára, melyben mind fajtársaikkal, mind az emberekkel együtt tudnak élni” – közölték a tervezők.

tervdokumentáció ugyan még kezdetleges, számos részlet kidolgozásra vár – egyelőre közelebb áll a tudományos-fantasztikus elképzelésekhez, mint a valósághoz. A projekt végleges változatát 2019-re ígéri a dán csapat.

Ajánlott cikkek