Dark Mode On / Off

A gigantikus méretű génmutációs szarvasmarhák

A fogyasztói társadalom minél szélesebb kiszolgálása érdekében és az élelmiszeripar nagyobb profitszerzése miatt fejlesztették ki ezt a gigantikus méretű fehér-kék belga szarvasmarhafajtát.

Ez egy úgy nevezett tej- és húshasznú szarvasmarha fajta. A vágóértéke kiváló és mire vágásra kerül, addigra egy átlagos szarvasmarhának legalább a kétszeresét nyomja. A világ egyetlen olyan fajtája, amelyben a tenyészcél a culard jelleg. Nagy növekedési erélyű, jó húsformákkal rendelkező fajta – színtiszta hús és izom.

A fajta kikísérletezésével már a XIX. században próbálkoztak, de a mai modern fajtát az 1950-es években Hansen professzor alkotta meg egy mesterséges megtermékenyítési központban, Belgiumban.

A culard jelleg genetikai rögzítése révén ma a világ legizmoltabb húsmarhája, egy több mint 50 éves fenotípusos szelekció eredménye. A sovány izomzat miatt csökkentett zsírtartalmú az állat húsa.

Miosztatin gátlás után létrejövő szokatlanul izmos egerek

A fehér-kék belga kettősen izmolt fajta jellemzőjét a miosztatin gén eltávolítása vagy blokkolása eredményezte. Az emiatt létrejövő extra súlygyarapodás miatt pedig előfordul, hogy az állat bőre megreped, nem tud az extra húsnövekedéssel lépést tartani.

A fajta szaporítása csak mesterséges úton történik. Ennek nem csak a fajta tiszta jellegének a megtartása az oka, hanem a bika a legtöbb esetben jóval az 1 tonnát is meghaladja, így a vemhesítési folyamatot a tehenek nem élnék túl. A „dupla” farizomzat miatt a tehenek pedig képtelenek a normál szülésre, borjaikat császármetszéssel segítik a világra.

Magyarországon a 90-s évektől kezdve tenyésztik és kísérleteznek a fajtával, hogy még jobb tejelő és színhús vágómarhát állítsanak elő. Egyelőre hazai viszonylatban kevés egyed van hazánkban ebből a fajtából.

Mi ebből a tanúlság? Fogyasszunk ellenőrzött és ismert hazai gazdaságból származó húst, hiszen ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljük az ilyen génmódosított és egészségtelen élelmiszereket.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×