Dark Mode On / Off

A gigantikus méretű génmutációs szarvasmarhák

A fogyasztói társadalom minél szélesebb kiszolgálása érdekében és az élelmiszeripar nagyobb profitszerzése miatt fejlesztették ki ezt a gigantikus méretű fehér-kék belga szarvasmarhafajtát.

Ez egy úgy nevezett tej- és húshasznú szarvasmarha fajta. A vágóértéke kiváló és mire vágásra kerül, addigra egy átlagos szarvasmarhának legalább a kétszeresét nyomja. A világ egyetlen olyan fajtája, amelyben a tenyészcél a culard jelleg. Nagy növekedési erélyű, jó húsformákkal rendelkező fajta – színtiszta hús és izom.

A fajta kikísérletezésével már a XIX. században próbálkoztak, de a mai modern fajtát az 1950-es években Hansen professzor alkotta meg egy mesterséges megtermékenyítési központban, Belgiumban.

A culard jelleg genetikai rögzítése révén ma a világ legizmoltabb húsmarhája, egy több mint 50 éves fenotípusos szelekció eredménye. A sovány izomzat miatt csökkentett zsírtartalmú az állat húsa.

Miosztatin gátlás után létrejövő szokatlanul izmos egerek

A fehér-kék belga kettősen izmolt fajta jellemzőjét a miosztatin gén eltávolítása vagy blokkolása eredményezte. Az emiatt létrejövő extra súlygyarapodás miatt pedig előfordul, hogy az állat bőre megreped, nem tud az extra húsnövekedéssel lépést tartani.

A fajta szaporítása csak mesterséges úton történik. Ennek nem csak a fajta tiszta jellegének a megtartása az oka, hanem a bika a legtöbb esetben jóval az 1 tonnát is meghaladja, így a vemhesítési folyamatot a tehenek nem élnék túl. A „dupla” farizomzat miatt a tehenek pedig képtelenek a normál szülésre, borjaikat császármetszéssel segítik a világra.

Magyarországon a 90-s évektől kezdve tenyésztik és kísérleteznek a fajtával, hogy még jobb tejelő és színhús vágómarhát állítsanak elő. Egyelőre hazai viszonylatban kevés egyed van hazánkban ebből a fajtából.

Mi ebből a tanúlság? Fogyasszunk ellenőrzött és ismert hazai gazdaságból származó húst, hiszen ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljük az ilyen génmódosított és egészségtelen élelmiszereket.

Ajánlott cikkek