Dark Mode On / Off

Atlaszcédrus: Különleges faátültetés a Folly Arborétumban

atlaszcédrus

Különleges faátültetésre került sor a Follyban. A 10 éves 3,5 méter magas atlaszcédrust (cedrus atlantica) 2020. júniusában különleges eljárással felkészítették arra, hogy egy év múlva átültethessék.

Atlaszcédrus (Fotó: Folly Arborétum)

A Folly arborétum több száz éves fái között ez a példány – amelyet már a negyedik generáció telepített –, még fiatalabbnak számít a maga 10 évével, de már nem ideálisak számára a körülmények, túl sűrűen nőnek egymás mellett a növények, és kiszorítják.

A szükséges faátültetés során tehát az altaszcédrust körbeásták, egy szövetet vontak a gyökerei köré, és visszatemették, ennek köszönhetően, amikor egy év múlva sor kerül az áthelyezésére, a gyökerek már a szöveten belül lesznek, és nem sérülnek meg az átültetésnél.

Az atlaszcédrus gyökere megkapta a zsákot, majd visszatemették (Fotó: Folly Arborétum)

A Cedrus atlantica Észak-Afrikából származó, magas (akár 40 m), széles fává növő cédrusféle. Idősen koronája jellegzetesen, laposan szétterülő, szürkészöld rövid tűlevelei csomókban nőnek, toboza tojás alakú, felálló.

Szívesen olvasnál még örökzöldekről? IDE KATTINTVA még több információt összegyűjthetsz!

Rendszertan: Az atlaszcédrus (Cedrus atlantica) örökzöld fa, a tűlevelűek (Pinopsida) osztályában a cédrus növénynemzetség egyik faja. Több szerző szerint nem önálló faj, hanem a libanoni cédrus alfaja: Cedrus lebani ssp. atlantica.

Észak-Afrikában honos. Marokkóban 130 ezer hektáron nő (meghatározóan az Atlasz-hegységben és Rif tartományban), Algériában pedig 23 ezer hektáron. Tunéziai állományai nem őshonosak.

Európában Franciaországban nő a legnagyobb területen. Először az 1860-as években az Avignon városától északkeletre található Mont-Ventoux-hegységben, Bédoin község fölött telepítették a kiirtott erdők helyére 800 m fölötti térszínen egy délnek néző, enyhén lejtő hegyoldalra, mintegy 15 hektáron. A természetes szaporulatnak hála a 2000-es évek elejére a cédruserdő elérte a 2000 hektárt; az eredeti állomány fái 20–22 m magasak, törzsük átmérője 80–100 cm. A kedvező tapasztalatok hatására az 1900-as évek utolsó negyedében a francia erdészek erőteljes cédrustelepítésbe kezdtek (főleg a Pireneusokban, Rialsesse környékén. A 2000-es évek első évtizedében Dél-Franciaországban a molyhos tölggyel, magyallal, örökzöld tölggyel, feketefenyővel és erdeifenyővel vagy elegyetlenül ültetett atlaszcédrus erdők összterülete elérte a 20 ezer hektárt, megközelítve ezzel a faj algériai elterjedését. – Forrás: Wikipédia

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×