Dark Mode On / Off

Amerikai marhát eszünk hamarosan?

Ilyenkor mindig megkérdezhetnénk, hogy hol lehetne még fenékbe billenteni a magyar és egy az uniós gazdaságot? Hát ha nem volt elég a pár évvel ezelőtti liba-pusztítás majdnem Márton-nap előtt, majd jött a baromfi-influenza, a sertés-pestis és most ez: Az Európai Unió és USA megegyezett, jöhet Európába az amerikai marhahús.

Nincs elég európai marhatelep, ami az itteni igényeket kielégítené?

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az Európai Unió lépett és Washington ezt méltányolja. “A piacok megnyitása farmereink számára többet jelent egyszerű gazdasági lépésnél. Nekik ez az életük” – mondta.

De vajon ez mennyire érinti a hazai és az unión belüli farmereket, akiknek szintén eddig az életük volt a marhatenyésztés?

Nagyjából egy öt éve, amikor a Kertportál Major indult volna a Fiatal Gazda pályázaton nyúltenyésztéssel, akkor még beadás előtt a hazai felvásárlókat végigkereste a major vezetősége és mindenhol (annál a két jelentős felvásárlónál is) azt válaszolták: felejtsék el, jön be fillérekért az orosz nyúlhús, tele vannak a hűtőházak, ne fogjanak bele.

Nem mondjuk, hogy ugyanez várható, de a történelem párszor már megismételte önmagát.

Mindenesetre a marhahús ár változni fog várhatóan, amint az USA marhahúskészlete áttrappol az EU-ba, ezzel is növelve a szállítások okozta ökológiai lábnyomot, a környezetszennyezést amellett, hogy ez nagyban érinteni fogja a hazai marhatenyésztőket is.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×