Dark Mode On / Off

Alacsony fenntartású kert vagy fenntartható a kerted?

tarkalevelű kecskerágó a fenntartható kertben

Attól, hogy valakinek alacsony fenntartású kertje van, attól az még messze nem biztos, hogy megfelel a fenntarthatósági szempontoknak is. Fogalomzavarban él a társadalom, ahogy a fenntarthatóság is egy divathóbort lett és elveszni látszik a valódi fenntarthatóság. Nézzük sorra az különbségeket!

Egy ideje ért bennem ez a cikk, de valahogy eredetileg egy beszélgetős podcast adásra gondoltam a témában csak. Aztán megjelent egy cikk a témában, ahol elképesztő sok sebből vérzett a fenntartható kert fogalma és keverte az alacsony munkaigényű vagy alacsony fenntartású kert eshetőségeivel. Így mégis csak cikk lett belőle, hogy legalább az alapok írásban is meglegyenek és talán így már tisztábban lát a legtöbb hobbikertész a témában.

Alacsony fenntartású kert: mit is jelent?

Ha egy kert alacsony fenntartási költségű vagy idejű, az pusztán annyit jelent a legtöbb esetben, hogy például robotfűnyíró elvégzi a nagy gyepfelületen a fűnyírást, öntözőrendszer automatikusan öntöz helyettünk.

Az alacsony fenntartású kert nem feltétlen jelent fenntarthatósági szempontoknak megfelelést, mert ez inkább a fenntartás milyenségére utaló fogalom. Gondolok itt a metszésre, öntözésre, gyepfenntartásra. Természetesen lehet évelőkkel dolgozni benne – ahogyan fontos egy fenntartható kertben is az évelők használata.

Achillea millefolium ‘Apleblossom’ – Kép: Hegede Kertészet

Az alacsony fenntartás alacsony munkaidőigényt is jelenthet ebben az esetben: lassan növő törpecserjékkel, geotextillel burkolt ágyásokkal a gyomosodás ellen, metszést nem igénylő fákkal.

Az alacsony fenntartásnak inkább emberi oldala van, nem az ökológián vagy a biodiverzitáson van a hangsúly.

De akkor mi a fenntartható kert?

Kicsit oximoron, de a fenntartható kert nem feltétlen jelent alacsony ápolási igényű kertet egyébként. Talán a fogalomzavar emiatt is van. Viszont ami nagyon nagy eltérés a két fogalom között az az, hogy a fenntartható kert ökológiai értelemben és biodiverzitás szempontjából is egy nagyon alaposan megtervezett kert. Messze eltér(het) az alacsony fenntartású kertektől, mert pl. minden esetben a fajgazdagság az egyik fontos tényezője.

Ahogy a méhbarát, lepkebarát és madárbarát kert kertészfüzeteinkben is többször írtuk: egy kert akkor lesz igazán madárbarát például, ha a rovarvilágra is odafigyelünk. Hazánkban ugyanis főleg rovarevő madarak laknak, így egy madárbarát kert egyszerre rovarbarát, méhbarát és akár lepkebarát is. Ezekhez viszont tápnövényekre és megfelelő növényválasztásra van szükség, amit egy akár alacsony fenntartású kertnél pár gömbre nyírt tiszafával aligha fogunk elérni.

Aster dumosus ‘Rosenwichtel’ igazi méhlegelő a virágzása idején – Kép: Hegede Kertészet

“Kell-e mindenképpen” nagy gyepfelület a fenntartható kertbe?

Igen is és nem is! A válasz ennél sokrétűbb. Ami a bevezetőben említett cikket illeti, pont ott akadt meg első olvasatra a szemem: nagy gyepfelület, amin császkál egész nap a robotfűnyíró.

Az alacsony fenntartású kertnél akár lehet, hogy ez jónak számít – bár azért a robotfűnyíróról is lehetne fenntarthatósági oldalon sokat írni, most nem ez a lényeg. A fenntartható kertben sok olyan természetes vagy ahhoz közelítő gyepfelület van, amit akár nem is nyírunk! Tehát van gyep, de nem azért, hogy angolgyep, tökéletesen élirevasalt pázsit legyen.

Hitek és Tévhitek a témában

Az alacsony fenntartású kert és a fenntartható kertek témakörében tehát nagyon agy eltérések vannak, lehetnek, így nem árt a fogalmakkal tisztában lenni, amikor kerttervezőt fogadunk, hogy vajon melyiket is szeretnénk.

Természetesen ez a téma sem fekete vagy fehér. Nincs olyan kert, mellyel nem kell foglalkozni és tökéletesen szép. Inkább úgy kell megfogni ezt a témát, hogy milyen szempontoknak szeretnénk, hogy a kert megfeleljen. Magunkat akarjuk kímélni vagy a környezetünkért akarunk felelősséget vállalni? És bármilyen meglepő, egyik sem zárja ki egymást, hiszen egy fenntartható kertben is használhatjuk azokat a technológiai vívmányokat, melyek megkönnyítik a munkát. Csak a mérték és az arányok megtartása a fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára.

Egy igazán fenntartható kert is lehet dizájnos, mitöbb megadja mindazt a kényelmi és akár haszonfunkciót is, amire valójában vágyunk. Vannak benne zegzugos részek, grillezésre hely, napozásra egy kíváncsi szemek elől elzárt gyepfelület. De van akár haszonkert is a helyi adottságokat figyelembe véve, növényi sokszínűséggel, az egymást segítő növények társításával.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×