Dark Mode On / Off

Itt a vetőmagvásárlások ideje is!

Ha nem akarod az utolsó pillanatra hagyni a vetőmagok megvásárlását és azon keseregni, hogy bizonyos fajták elfogytak, akkor már most nekiláthatsz!

A Kertportál Major az elmúlt 3 évben azon dolgozott, hogy az addig kedvelt tájfajtáit tovább szaporítsa és magneveléshez megfelelő körülmények között a legjobb minőségű vetőmagkínálatot állítsa össze.

Miért vegyünk hazai vetőmagot?

A vetőmag kérdés egy nagyon szerteágazó szakterület. Vannak igazán erős országok és régiók is a vetőmagtermesztésben, viszont érdemes tudni, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden vetőmagot a “mi klímánkhoz” igazítanak.

Golden Marconi jellegű szelektált csemege paprika

(A vetőmag megvásárolható IDE kattintva)

A vetőmagtermesztésben Románia, Lengyelország és Hollandia élenjár, mégis a kárpát-medencei klímához nem feltétlen jó mindegyik. Ugyanez igaz a többi szaporítóanyagra is, ráadásul a faiskolai és kertészeti termékek nagyjára is. Már ha növényről van szó.

A tájszelekcióknak az a nagy előnyük, hogy olyan egyedekről származnak a vetőmagok, melyek bírják garantáltan azt a klímát, amelyik régióból származik a vetőmag. Jelen esetben alföldi klímán termesztett vetőmagjaink vannak elsősorban, melyek a szárazságot, a gyenge humusszal ellátott talajt szokták meg, így ideális választás lehet a rossz talajokon lévő kertekbe is.

A méret a lényeg!

A GMO már egy ideje üldözésnek van kitéve, nemhiába, hiszen a természet rendjébe beavatkozni nem szabadna. Mégis laborok ezrei avatkoznak bele és talán látjuk is a végeredményét: ízetlen szilvák, melyek nagyobbak, mint az öklünk, csodaszépen tárolható almák, mégis hangyányit sem hasonlítva ízvilágban a régi korok gyümölcsízéhez. Az ipari manipuláció már olyan magasságokban van, hogy mindenből nagyobbat, szebbet, eltarthatóbbat készítsen, ha kell művi úton. Valójában ez a szint az, amikor a GMO káros, mert az ipari méretek és bevételek a fontosabbak és nem a beltartalom, a könnyű termesztés vagy épp a “mindenkibír” habitus.

Amikor mi a kertészetünkben szelektálunk, akkor az egyik szempont az, hogy műtrágya és vegyszerfelhasználás nélkül is szép terméseket tudjunk elérni. Összegyűjtöttük az évek során az olyan fajtákat, melyek a legkevesebb beavatkozással is csodálatosan ízletes és nagy termést képesek hozni. Nem feltétlen igénylik a műtrágyát és a vetőmagokat nem csávázzuk.

Az íz a legfontosabb

Egyes fajtákat pusztán az ízéért szeretjük. Van kifejezetten sárga-narancs színű paradicsomunk, mely fűszerességével tűnik ki a “tömegből”. Fűszeres ketchupnak is alkalmas, ha nem zavar az, hogy nem vörös lesz a végeredmény. Ellenben egy kiváló szósz készíthető belőle.

Futó paradicsom, félkoktél jellegű

(A vetőmag megvásárolható IDE kattintva)

Mivel mi magunk is termelünk, így nagyon fontos számunkra is, hogy a vetőmagjaink biztonságosak, egészségesek és a legjobb csírázási képességűek legyenek.

Minden fajtánkat az értékesítést megelőzően csírázási teszteknek vetjük alá, vagyis megnézzük, hogy az eladásra és majd vetésre szánt magok valóban megfelelnek-e az elvárásunknak. Ez mindenki biztonsága, a miénk is és a vásárlóinké is. A csíratesztek már elkezdődtek és a Facebook oldalunkon lévő “boltban” látható fajták esetében már garantáltan a legjobb vetőmagok fel is kerültek.

Vetőmagkatalógusunk aktuális számát a képre kattintva éred el.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

Itt a téli metszések ideje

Megtermelem magamnak

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×