Dark Mode On / Off

A világ egyik legnagyobb parafatermelője, Portugália

Magyarországon számos cég használ műanyag helyett parafa dugót üvegei zárásához, mint ahogy a nagyvilágban sokan. A világ egyik legnagyobb parafatermelője pedig Portugália. Mondhatni parafa nagyhatalom.

Spanyolország és Portugália paratölgy erdei a világ parafa szükségletének 80%-át biztosítják. Magából a parafából készült termékek mintegy 60%-át pedig dugók készítéséhez használják fel, pedig számos más termékre is felhasználható ez az anyag.

Tudtad? Ezekre használják még a parafát!

Sokoldalúságának köszönhetően nem csak boros és pezsgős dugót készítenek belőle, hanem különböző burkolatféléket, padlót, fali burkolatot, téglákat, tapétát, szigetelőanyagot, de másféle tárgyakat, mondjuk táskákat, poháralátéteket, dísztárgyakat is. Ugyanakkor népszerű halászúszókhoz és bójákhoz is vagy tüzelőnek, zsindelynek. A teljeség igénye nélkül, láthatunk már parafából készült lámpát, pénztárcát, jegyzetfüzetet, üzenőtáblát, jógaszőnyeget, hamutartót, fali dekorációt, még akváriumba való parafa hátteret is.

Mire jó a parafa?

Miért jó a parafa?

Nagyon rugalmas anyag, ugyanakkor a nedvességet nem engedi át. Alkalmas hőszigetelésre, hangszigetelésre és rezgéscsillapítására is. Könnyen, jól alakítható, bírja a strapát és megújuló, környezetkímélő megoldás. Rugalmasságát a méhsejtekhez hasonló, erős struktúrája okozza, ami miatt össze lehet préselni és mégis megtartja az eredeti jó tulajdonságait, azaz vízhatlan marad és légmentesen záró.

Így készül

A parafát a paratölgy kérgéből nyerik, szüretelik. Kézzel hántják le a törzsről, körülbelül 2 méter magasságig, 5–8 centiméter vastagságban, anélkül, hogy a fát megsértenék, sérülne az véglegesen. A parafa kérge 9 év alatt újra megvastagszik. Ennyi idő kell az újrafelhasználásig. Ezért a parafa egy megújuló, fenntartható anyag. Ami a hátránya, hogy egy parafa 25. évétől hozza csak a „termését”, a parafa kérgét. Viszont akár 200 évig is elél.

ITT TUDSZ ÉRDEKLŐDNI AZ PORTUGÁLIA FÖLDJÉRE AZ UTAZÁSOKRÓL:

Duncsák Krisztina portugál utaskísérő és esküvőszervező

Email: magyarutaskisero@gmail.com

Telszám: +351 969479453

Weboldal: http://portugalhu.com/

Instagram: https://www.instagram.com/portugalhu_/?hl=hu

https://www.instagram.com/portugalhueskuvo_/?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/portugalhu/

Borítófotó: Unplashed

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×