Dark Mode On / Off

5 csodanövény a téli teraszra

(Borítókép? Pexels)

A téli időszakot nem kell holtszezonnak tekinteni, még a balkon szintjén sem. Annak ellenére, hogy a kert ilyenkor pihen, egyrészt lehet tervezni, msárész a balkonra ültethetünk olyan növényeket, melyek felvidítják az amúgy színtelen, kopár tájat is ablakon keresztül

A különböző csarabok jó választások!

Az erikafélék bírják a telet és kellemes színfoltok

Balkonládában és virágágyásban is jól mutat a japán vérfű (Imperata cylindrica), vöröslő leveleivel izgalmas színfoltok.

Imperata cylindrica a Diszfa.hu kínálatában

A japán vérfű védett helyet igényel, egyes fajtáit tavinővényként árusítják, de évelőágyásban is tartható.

Viszonylag lassú növekedésű perjeféle.

Ugyanígy az alacsony termetű, kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) is kitűnő színfoltja a kertnek, ráadásul terméseit a madarak is szeretik.

Többféle elnevezéssel kapható: szarvasbogyó, fogolybogyó, dobozbogyó néven is ismert a kertészetek kínálatában.

Ha virágzókban gondolkodunk a díszkáposzták és az árvácska lesz a kedvencünk, nem véletlen ültetik közterületekre is, hiszen a hó alól is kikandikálnak a virágaik, míg a díszkáposzta a hideg hatására élén színekben pompázó leveleket hoz.

Balkonládákba, kőedényekbe is ültethetők, viszont ilyenkor arra figyeljünk, hogy az edények fagyállóak legyenek. Nem minden kőedény fagyálló, ilyenkor zsákvászonnal körbe is tekerhetjük akár, hogy védjük a hirtelen lehűléstől az edényt.

Gaultheria procumbens (Fotó: Wikipedia)

Érdemes a kertbe olyan növényeket is ültetni, melyeknek télen szépek a termései. Ezzel nemcsak a magunknak okozunk örömet, de a kertben telelő madaraknak is. Emellett érdemes madáretetőket is kiakasztani, hogy az itt telelőknek legyen elemózsiája is.

Díszkáposzták kőedényekben a Fitoland kertészetében
Viola Tricolor kék-sárga színekben balkonba is ajánlott! (Fotó: Wikipedia)

Minél több színfoltot teszünk a téli kertbe, annál jobban elkerülhetjük a téli időszakra jellemző melankóliát. Ha télen is szép dolgokban tudunk gyönyörködni, a kedvünk is jobb lesz!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek