Dark Mode On / Off

A Nagy Légy-megszüntető Teszt

Akik tanyán élnek, és állatokat tartanak, bizonyára szembesültek már azzal a ténnyel, hogy a legyek gyakorlatilag végeláthatatlan mennyiségben “csak úgy keletkeznek”. Mi is így vagyunk ezzel, főleg most, hogy beütött kint a hideg időjárás és bent ropog a finom tűz a cserépkályhában. Rajtunk kívül a legyek is imádják a ropogó tűz melegségét és hangulatát.

Íme a légyáradat-elűző tesztünk jelenlegi állása.

Öko- és bio szemléletünk miatt elsősorban természetes gyérítésben gondolkodtunk, így kezdtük a rozmaring illóolaj párologtatásával, mert rengetek internetes portálon találtunk rá erre a tippre.

Rozmaringolajat és magát a rozmaringot a legyek szeretik. Ez biztos, hiszen a teamécsessel működő párologtató peremére is ráültek. A teafaolajat is szeretik. Kép ugyan erről nem készült, mikor a legyek aromaterápiás kezelést vettek a meleg teamécses és illóolajos párologtató felett, de láttuk. Ez a technika nem vált be.

Légypapír volt a következő gyenge próbálkozás. Gyakorlatilag kettő nap alatt megtelt a teljes légypapír, és a mennyezeten körbe ülték a többiek és gyászolták társaikat. Tehát valójában ez sem vált be.

Drasztikusabb szerek után kellett nyúlni.

A légkörbe kifújható vegyszerek szabadforgalomban is kaphatók bármelyik hipermarketben, gazdaboltban, háztartási boltban, így ez volt a – már nem öko – megoldás következő szintje.

Első körben csak pár fújásnyit engedtünk szobánként, mintkét emeleten, jó alaposan rájuk csukva az ajtókat, de  helyzet az, hogy a legyek röhögtek a markukban.

A következő szint már egy újabb mérföldkő volt, mikor legyenként – úgy 60-80 darabot, egyesével fújtunk le ezzel a “finom” szerrel. A legyek ugyan hullottak, mint a…legyek, a föld tele volt a csata után elesett áldozatokkal, de a helyzet az, hogy a mi szánk széle és nyelvünk is zsibbadni kezdett…védőfelszerelés híján, így elmondható, hogy azért ez sem egy járható út a mindennapokban. Pár óra alatt elpárolgott a szer és bemehettünk a lakásba anélkül, hogy fojtogató lett volna a permetszer maradványa a levegőben. De amint nyílt az ajtó, velünk együtt további légytömeg indult útnak a meleg felé.

Konnektorba dugós verziókat is próbáltunk. Pár napnyi adag van mindössze a fiolában, így állandó használatra nem alkalmas, de az a jó hír, hogy fulladozás nélkül többé-kevésbé megöli a legyeket. Túlélők mindig vannak, és míg ezt a posztot is írom, páran olvassák a vállamon ülve, hátha helyesírási hibát vétek.

Létezik vajon olyan légy-távoltartó szer/eszköz, ami hatásos lenne, vagy valójában minden erre árusított szer és ketyere egy nagy átverés?

Ti mit gondoltok erről?

Egyelőre a leghatékonyabbnak az tűnik, ha egyszerűen elfogadjuk, hogy léteznek és nem számít, hogy rögtön elmosogatsz-e vagy sem, hogy hagysz-e elől elemózsiát nekik vagy sem. Ők léteznek és a semmiből is legyek lesznek. De vajon normális az, ha szobánként 15 legyet is meg tudok számolni – minimum…?

Ezen kívül természetesen a legyet el is lehet adni, mint azt a Vaterán már megpróbálták és egészen magas licitet ért el: volt, aki egy milliárd forintot is ajánlott érte. 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×