Dark Mode On / Off

Krizantém: hitek és tévhitek

krizantém

Régimódi temetővirág vagy csodálatos dekorációs elem? Krizantémról – ahogyan mi látjuk.

A krizantémok az egyik legmegosztóbb vágott és cserepes virágok egyike, amivel egy virágkötő találkozik. Az őket kedvelők és nem kedvelők két erős tábora rengeteg érvet és ellenérvet sorakoztat fel arra, hogy miért szereti és miért nem akarja látni a krizantémot a dekorációkban.

Miért alakulhatott ki, hogy főleg temetővirágként lett ismert?

A krizantém virágoztatásához un. rövidnappalos kezelésre van szükség, így a viárgosok elsősorban az őszi időkre tudták, tudják költséghatékonyan virágoztatni. A legnagyobb virágfejű krizantém fajta a 30 cm-es átmérőt is eléri, a legkisebb alig 1 cm-es virágfejű. Mivel a Halottak Napja igen közel esik így a krizantém természetes virágzási idejéhez, így elsősorban a krzantém volt a dömpingáru az ünnep idején.

Mit jelent, hogy rövidnappalos a krizantém?

A rövidnappalos növényeknek a virágba boruláshoz sokkal több sötétségre van szükségük, mint világosra, így a rövidnappalosság arra utal, hogy a megvilágítást csökkenteni kell, és ha a virágzást korábbra időzítik, mint az őszi, kora téli időszak, akkor a termesztőházakat sötétíteni kellene, ami a termesztésben költségnövekedést okoz. Ezért az őszi időszakban olcsóbban lehet előállítani krizantémot, mint nyáron, mert közelebb is esik a virágzási idő a természetes virágzási időhöz.

Krizantémok a virágkötészetben széles körben használhatók. Fővirágként és un. tömítővirágként is. Fővirágként elsősorban a nagyfejű fajtákat használjuk, míg tömítésre, színesítésre zöldek helyett az aprófejűeket. Nagyon sok ellenérzést vált ki a vevőkből elsősorban a krizantém, és sok esetben halljuk, hogy “esküvőre ne, meg sem akarjuk látni.”

A gyakorlat azt mutatja, hogy téves kép alakult ki a krizantémokról és nagyon sok szép fajta van már, ami alapvetően krizantém, de a kereskedelmi neve már nem az, mert előítéletek nélkül lehet így értékesíteni.

Krizantém: Ahány virágkötő – annyi megoldás

Virágkötő függő, ki mennyire használja bátran a krizantémot. Ugyan sokan óckodnak tőle még szakmán belül is, de mindenképpen érdemes lenne újra emelt fővel dolgozni vele. A krizantém számos színváltozata miatt igen előnyösen alkalmazható asztaldíszekbe és gömbcsokrokba is. Tűzött alkotásként is lehet belőle lenyűgözőt alkotni.

Ahogy a képeken is látszik igen impozáns alkotások születhetnek krizantém és gerbera vagy épp más érdekes formavilágú növények társításával. A színekről már ne is beszéljünk, hiszen a kék-narancs-fehér kontrasztja lenyűgöző kombináció.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek