Dark Mode On / Off

Hatékony módszerek egy új szakma online elsajátításához

online tanulás - szakmák - hr - oktatás - onlineszakma

A technikának köszönhetően ma már több tucat szakma sajátítható el az otthonod melegéből. Azonban nem mindenki, aki online tanfolyamokon keresztül tanult, éri el célját, és helyezkedik el végül új szakmájában.

De miért van ez? Az online tanfolyamok nagy választéka ellenére miért nem képes szakmát váltani minden olyan ember, aki korábban erre vágyott?

Három fő probléma, a szakmát váltani vágyók számára

Rossz tanfolyam

Sok tanfolyamot nem azzal a céllal indítanak, hogy az embereket bármire is megtanítsák. Van, hogy a szervezők fő célja a pénzkereset, ami a tananyag minőségének kárára megy. Sajnos az, aki beiratkozik egy ilyen kurzusra, az elején még nem rendelkezik elegendő ismerettel a témában ahhoz, hogy észrevegye: elavult vagy hiányos a kapott tananyag, ami később egyszerűen kevésnek bizonyul majd az elhelyezkedéshez is.

Csak egy tanfolyam nem elég

Gyakori hiba azt gondolni, hogy ha beiratkoztál egy tanfolyamra, akkor később garantáltan kapsz munkát. Valójában ez nem így van: sok tanfolyam, különösen a rövid tanfolyamok, csak a minimálisan szükséges ismereteket adják át. Ez lehet, hogy elég lesz ahhoz, hogy munkába állj, de nem lesz könnyű az elhelyezkedés. Kivételek persze léteznek – a hosszú és nem olcsó, széleskörű programmal, illetve korszerű tudásbázissal rendelkező tanfolyamok.

Az energiád, időd és a motivációd rossz megítélése

Az online tanfolyamokra gyakran olyan felnőttek is jelentkeznek, akik már dolgoznak valahol, és valószínűleg családjuk és gyermekeik is vannak. Egy új szakma elsajátításához sok időre (legalább heti 2-3 alkalommal 1-2 órára, de valószínűleg többre) és energiára van szükség, valamint arra, hogy az otthoni teendők ne zavarják meg tanulás közben a koncentrációt.

Hogyan tanulj úgy, hogy ne hagyd abba félúton?

A fent leírt problémák alapján összeállítottunk egy részletes listát azokról a tippekről, amelyek segítségével elkerülhetjük őket.

Válassz jól szakmát!

Megfelelő az szakma az, ami:

· tetszik – nehezebb lesz tanulni, ha a témát egy kicsit sem találod érdekesnek;

· passzol a temperamentumodhoz és a személyiségedhez (például egy visszahúzódó és félénk személy, jobb, ha nem az IT-menedzser szakmát választja, ahol sokat kell kommunikálni, és fordítva – a laza és aktív emberek nem biztos, hogy szeretik a fejlesztők csendes munkáját);

· reális, hogy el tudod végezni (ha a tanfolyam leírásában az szerepel, hogy leckék heti háromszor 2 órában lesznek megtartva, amihez kapsz még gyakorlati feladatokat önálló elvégzésre, akkor mindenképpen legalább ennyi idővel kell kalkulálni, de lehetőleg többel).

2 online tanulás - szakmák - hr - oktatás - onlineszakma

Gondold át és tájékozódj!

Nem tanácsos csupán a várt jövedelem reményében szakmát választani. Érdemes az adott szakterületet előre mélyebben tanulmányozni: lehetnek buktatók, amelyekről a tanfolyam során nem esik szó.

Fel kell kutatni azokat a személyeket, akik ezen a területen tevékenyek – a YouTube-on, közösségi portálokon, illetve tematikus fórumokon keresztül – és meghallgatni a véleményüket. Hasznos megtudni, hogyan néz ki például egy tipikus munkanap, mennyire nehéz a szegmensen belül elhelyezkedni, milyen elvárásai vannak a munkáltatóknak, milyen feladatokat kell elvégezni, illetve adatik-e tér a fejlődésre.

A tanfolyam kiválasztása

Amint megszületik benned a döntés, hogy milyen szakma irányába szeretnél haladni, akkor következik a legfontosabb szakasz.

Az interneten több száz különböző ingyenes és fizetős, különböző hosszúságú tanfolyam található, és eltarthat egy darabig, amíg kiválasztod a legjobbat.

Íme néhány tipp, amely segít kiszűrni a gyenge kurzusokat és megtalálni azokat, amelyeket érdemes megfontolni:

· A programnak részletes leírással kell rendelkeznie. Minél részletesebb a leírás, annál jobb. Soha ne fizess olyan tanfolyamért, ahol nem tudod előre, hogy miről lesz szó. Ha nem áll rendelkezésre részletes program – megkérheted a tanfolyam készítőit, hogy meséljenek róla. Ha figyelmen kívül hagyják a kérdéseidet, vagy megtagadják a válaszadást, akkor az a tanfolyam nem megfelelő.

· Megfelelő időtartam. Ha az emberek mindenhol (fórumokon, blogokon, YouTube-on) azt mondják, hogy X szakma 6 hónap alatt megtanulható, és egy tanfolyam azt ígéri, hogy 2 hónap alatt megtanulod – azt azonnal el lehet vetni.

· Ingyenes próbalecke. Ha van ilyen, az nagyszerű – megnézheted a videó és a hang minőségét, az előadás módját, valamint a képzés hangulatát. Ez kifejezetten abban az esetben hasznos, ha hosszú és drága tanfolyamról van szó.

· Gyakorlat. Mindenképpen a tanfolyam része kell, hogy legyen. Minél több van belőle – annál jobb, minél változatosabb és összetettebb – annál hasznosabb.

· Garantált foglalkoztatás. Egyes tanfolyamok – annak érdekében, hogy bevonzzák a tanulni vágyókat – a kurzus végeztével garantálják a résztvevőknek az elhelyezkedési lehetőséget. Megkérdezheted a tanfolyam készítőitől: miként tudják ezt garantálni? Van-e az iskolának megállapodása a megfelelő cégekkel? Ha nincs, nyújtanak-e segítséget a frissen végzetteknek felkészülni az interjúkra és önéletrajzot írni? Ha mindkét kérdésre nemleges válasz érkezik, és nincs tisztázva, hogy pontosan miként foglalkoztatják a diákjaikat, akkor a tanfolyam nyilvánvalóan nem azt adja, amit ígér.

· A tudás ellenőrzése és a gyengén teljesítők kiszűrése. Ha ezt alkalmazzák a kurzus során, az extra motivációt ad a tanuláshoz. Ha nem tanulsz, akkor „kibuksz”, és hiába fizettél a tanfolyamért.

· A végzősök felkutatása. Ha nem ez az első alkalom, hogy egy tanfolyam megrendezésre kerül, akkor előfordul, hogy a tanfolyam szervezői (a honlapjukon, a közösségi médiában) történeteket tesznek közzé a korábbi tanulóikról. Hasznos, ha ezeket az embereket a közösségi hálózatokon megkeressük, és megnézzük, hogy valóban pályát váltottak-e. Akár írhatsz is nekik, és kikérheted a véleményüket a tanfolyamról.

Szerezz magad mellé mentort!

Egyes tanfolyamokon a tanulók mellé mentort is kijelölnek (igaz, ez általában nem része az alapcsomagnak, és külön kell érte fizetni). Ha nem része a tanfolyamnak, akkor magánúton is kereshetsz egyet. Lehet, hogy valamelyik barátod már dolgozik a szakterületeden, és ingyenesen vagy díj ellenében vállalja, hogy mentor lesz.

A mentor ellenőrizheti a gyakorlati és az elméleti ismeretek megfelelő elsajátítását, tanácsot adhat, hogy mely területeken lenne érdemes tovább fejlődni, képzési programot állíthat össze (a tanfolyamot kiegészítve), és további gyakorlati feladatokat adhat. Emellett figyelemmel kísérheti a határidők betartását, és nem hagy ellustulni.

Állíts össze magadnak egy továbbképzési programot!

Még abban az esetben is, ha a tananyag szerteágazó, és mindent olyan elemet tartalmaz, amire a munkáltatók igényt tartanak, nagyon ajánlott kiegészítő tanulmányokat folytatnod. Ilyenek a köztes tudományágak: ha például a frontend-fejlesztő szakmát választottad – érdemes megtanulnod angolul, tanulmányoznod kell a frameworköket, valamint el kell sajátítanod a Gitet és az OOP-t. Nagy valószínűséggel a framework, a Git és az OOP fogalmai említés szintjén a tanfolyamon is elhangzanak majd, miközben a sikeres elhelyezkedéshez jobb, ha értesz is hozzájuk.

Ha nem tudod, hogy pontosan mit érdemes még megtanulnod, megkérdezheted a kurzus vezető oktatóját. Még jobb opció, ha megnézed a szakterület aktuális állásajánlatait, hogy pontosan lásd, mit követelnek a munkáltatók.

Jegyzetelj!

Az iskolai tanulási módszerek hatékonyak, de csak abban az esetben, ha nem automatikusan, szóról szóra írod le az oktató szavait. A tananyagot a saját szavaiddal kell megfogalmaznod és leírnod. Ebben az esetben jobban megérted az elhangzottak értelmét, és egyben ismétled is azokat. A tömör, jól összeállított jegyzeteket pedig a szabadidőben is tudod nézegetni: például sorban állás közben, vagy ebédszünetben. Ehhez elektronikus formában is készítheted a jegyzeteket.

Gyakorolj többet!

Gyakorlat nélkül az elmélet haszontalan, ezért mindent, amit az órán tanulsz, azonnal meg kell próbálni alkalmazni. Hogy könnyebb legyen gyakorolni, érdemes olyan online feladatokat kitalálni vagy találni, amelyek érdekesek és relevánsak a számodra. Ha például a frontend-fejlesztést választottad, és szabadidődben fantasy műfajú könyvet írsz, akkor készíthetsz egy olyan honlapot, ami fantasy-címeket generál. Ha nem jut eszedbe használható ötlet, megkérdezheted barátaidat és ismerőseidet: talán valakinek szüksége van olyan szolgáltatásra, amely területen gyakorolni szeretnél.

A gyakorlat eredményét mentsd el. Lehetséges, hogy a későbbiek során hozzá lehet majd adni a portfóliódhoz. Még a sikertelenségek vagy a legapróbb eredmények is képesek segíteni a fejlődésedet – ha más hasznuk nincs, legalább ezekkel is gyakoroltál. Ez akkor fontos, ha a tanfolyam végén nem, vagy kevés gyakorlati munkád lesz, amit a portfóliódhoz csatolhatnál.

Keress magad mellé tanulótársat!

A tanulótárs szerepe:

· jelenléte versenyhelyzetet teremt: ha egyszerre végzitek ugyanazt a tanfolyamot, az motivál arra, hogy lépést tarts vele;

· segít betartani a határidőket;

· ellenőrzi az eredményeidet (te meg az övét);

· elmagyarázza azokat az anyagrészeket, amelyek számodra homályosak lehetnek (és fordítva).

Tanulótársat kereshetsz magadnak a tanfolyamon keresztül, például a közös chaten, levelezőlistán vagy Facebook-oldalon, ha vannak ilyenek.

Hol találom a legjobb online tanfolyamokat a legkeresettebb szakmákhoz?

Mivel nagyon sok van belőlük, ezért több napig is eltarthat, amíg az összes elérhető tanfolyamot összehasonlítod. De nem kell feltétlenül ezzel töltened a drága idődet!

Könnyedén kereshetsz kurzus a Laba weboldalán, amely kizárólag a legjobb képzési anyagokat gyűjti össze. Így időt takaríthatsz meg, és olyan leckékhez juthatsz hozzá, amelyeket mi már előválogattunk a számodra.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek