Dark Mode On / Off

Egy univerzális növény a csillagfürt

Van egy növény, amelynek magja tápanyagban gazdag és emberi fogyasztásra alkalmas, föld feletti részét állati takarmányozásra alkalmazzák és virága esztétikus. Az alkalmazásáról szóló első megmaradt leletek az az ókori Egyiptomig, majd a Római Birodalomig nyúlnak vissza. Ez a növény nem más, mint a csillagfürt.HTML másolásaSzöveg másolás

A csillagfürt környezeti igényei

A csillagfürtöt könnyű termeszteni, de magas igényt támaszt az elhelyezkedéssel és a talajjal szemben. Az ültetést célszerű tavasszal, lehetőleg áprilisban, illetve a nyár végén, szeptemberben vagy októberben elvégezni. Érdemes a csillagfürt mag minőségét előre megválasztani, mert ez hatással lesz a növény teljes vegetációjára. Szereti a semleges, vagy enyhén lúgos homokos, humuszos vagy agyagos talajokat. Kerüljük a vizes talajokat. Ültessük napos helyre, akkor virágzik bőségesen. Talajtakaró használatával csökkenteni tudjuk a víz párolgását és a gyomok megtelepedését a palánták között. Gondoskodjunk az elegendő vízmennyiségről, különösen a növekedés korai szakaszában. A takarmányozáshoz érdemes szerves trágyával dúsítani a talaj tápanyag kínálatát.

A csillagfürt előnyös hatása a talajminőségre

A csillagfürtnek rendkívül mélyre hatoló és szerteágazó gyökérrendszere van. Ebből a tulajdonságából kifolyólag fellazítja a talajt és levegősebbé teszi azt. Ez elősegíti a hatékonyabb vízfelvételt, és a talaj mélyebb rétegeiből könnyebben hozzáférhetővé válnak az ott raktározott tápanyagok. Ezen felül növeli a talaj szervesanyag tartalmát. Gyökerén szimbiózisban élő baktériumok élnek, amelyek megkötik a légköri nitrogént, és a talajt dúsítják vele. Tehát természetes nitrogénforrás, így a műtrágya költsége csökkenthető. Ezek a pozitív hatások a csillagfürt után ültetett növényeknél is érvényesülnek, ezért kiváló elővetemény is más növények számára.

Melyik fajtát válasszuk a kertbe?

Megtalálható a világ különböző tájain úgy, mint a Földközi-tenger vidéke, Ausztrália és Amerika. Az egyik legnépszerűbb és legédesebb fajtája a sárga csillagfürt. Egynyári növény, és egész nyáron, júniustól szeptemberig virágzik. A kék csillagfürt lenyűgöző kékes-lilás virágokat hozó, szintén egynyári növény. Azonban ennek a magja és a termése mérgező alkaloidokat tartalmaz. Az erdei csillagfürt évelő növény, de csak júniustól júliusig virágzik. Virágai lilás színűek és szintén mérgezőek. Az Andok tájáról származó csillagfürt, a lupinus mutabilis nagy fehér virágokat hoz sárga szárnyakkal. Az átalakulás csillagfürtjének is nevezik, mert virágzás közben a virágok színei megváltoznak, és sötét lilává válnak. Egynyári növény, magassága elérheti akár az 1,5 métert is.

Ínyencség emberi fogyasztásra

A csillagfürt magja kellő előkészülettel fehérjében, antioxidánsokban és rostban gazdag élelmi forrás lehet. Hüvelyes termését a köznyelv farkasbabként is hívja. Erre a célra érdemes az édes fajtájúakat választani. A gluténmentes diéta a csillagfürt lereszelt magját lisztként forradalmasította. Ezen kívül különböző vegetáriánus és vegán fogások kedvelt kiegészítői ezek a magok. Fontos azonban kiemelni, hogy önmagában a csillagfürt magja mérgező alkaloidokat tartalmaz, ezért megfelelően fel kell dolgozni emberi fogyasztást megelőzően.

Borítókép: Primag.hu

Ajánlott cikkek