Dark Mode On / Off

Kedvencünk a hibiszkusz

hibiszkusz

A mályvacserje nagyon változatos, több mint ezer faja létezik. Dekoratív virágának köszönhetően elterjedt és közismert világszerte.


A hibiszkusz (Hibiscus), más néven mályvacserje, a mályvafélék (Malvaceae) közé tartozik. Előszeretettel termesztik dísznövényként, de érdemes tudni, hogy egyes fajai özönnövények.

Elterjedése

Ázsiából származik, mára már szinte az egész világon ismerté vált. A fajok zöme a trópusokon, szubtrópusokon él. Megtalálható köztük, az évelők, egyévesek, lombhullatók, örökzöldek, fás és lágyszárúak egyaránt.

Igényei

Nagyon nagy fényigénnyel rendelkezik. A fagyérzékeny növényeket és a nem szabadban teleltetett egyedeket, teleltetés után mindig fokozatosan kell hozzászoktatni a napsütéshez. Ellenkező esetben a levelei megégnek. Nyáron a 20 0C fok körüli, télen pedig a 10 0C fog körüli hőmérsékletet igényli. Amennyiben azt akarjuk, hogy virágozzon a növényünk, úgy fűtött helyiségben ne teleltessük, de ügyeljünk arra is, hogy a fagyot nem bírja.

A hibiszkuszt úgy öntözzük, hogy a talaja mindig nedves legyen. Tápoldatról se feledkezzünk meg. A túlszáraz, levegő esetén párásítsunk. Nagyon fontos, hogy klórmentes vizet használjunk, kerüljük a csapvizet. Lehetőség szerint, gyűjtsük össze az esővizet és azt használjuk.

Metszéssel alakíthatjuk tavasszal és ősszel. Legalább egyszer ajánlott visszametszeni. Teleltetés után tavasszal az erőteljes visszavágás következtében a következőévben is bőséges virágzást várhatunk.

A jó vízáteresztő talajt kedveli. Évente egyszer ültessük át a kisebb növényeket. A nagyobb növényeket elég, ha 3 évente ültetjük át. A nagyon nagy növényeknél természetesen elegendő a felszíni talajcsere is.

Nálunk az egyik legkedveltebb mediterrán növény a leander mellett. Nagy tölcsér alakú virágaival virít egész évben. Fehértől, krém, rózsaszín, piros árnyalatokon át egészen a mély bordóig színeződnek virágai. Többségük nem télálló, ezért odafigyelve teleltetni kell őket.

Az egészséges példányok, amennyiben megfelelő helyet tudunk biztosítani a számukra, akkor akár egész éven át folyamatosan virágoznak. 

Előforduló betegségek, kártevők, élettani problémák a következők lehetnek:

A gombás betegségek közül a levélrozsda és a szürkepenész fordul elő gyakrabban. A levélrozsdát a fekete (barnás), terjedő foltokból ismerhetjük fel.  A szürkepenész, a virágokat és a bimbókat károsítja elsősorban. Időben észlelve a tüneteket, locsolással és szellőztetéssel gyógyíthatjuk, később már csak növényvédő szeres permetezés segít.

A hibiszkusz nagyon gyakran fertőződik meg tetvekkel és a tripszek is gyakori vendégek lehetnek, ezért tavasszal érdemes egy lemosó permetezést alkalmazni, természetesen kizárólag a szabadban. A vegyszeres kezelés előtt készíthetünk csalánból is lemosó permetezést.  Aki nem akar növényvédő szert alkalmazni az tegyen a növény földjébe fokhagyma gerezdeket. Nagyon hatásos, már több visszajelzést is kaptam.

A nem megfelelő öntözés, a túl sok vagy éppen a túl kevés víz levélsárgulást okoz. De a hirtelen hőmérséklet-változás úgy szintén.

Borítókép: pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×