Dark Mode On / Off

Két olyan látnivaló, melyet még a nyár végén látogass meg mindenképp!

Az ősz hamarosan látványos levélszőnyeget borít az ember lába elé, de addig is érdemes olyan látnivalókat megcsodálni kis hazánkban, melyek egy életre szóló élményben részesítenek bennünket. Ma két ilyen nagyszerű látnivalóról hoztam egy rövid leírást, kedvcsináló gyanánt!

Szőcei tőzegmohás láprét

Nyugat-Dunántúlon, Vas megyében található Szőce falu és a Szőcei tőzegmohás láprét. Körmendtől és Zalalövőtől nem is oly messze. Szőcét 1286-ban említik elsőnek egy oklevélben, így igen nagy múltra tekint vissza. Neve szláv eredetű. Jelentése kis falu. A falut két történelmi út is érintette korábban, a Borostyánkő út (római út) és középkorban Magyarország egyik főútvonala, a Székesfehérvárt Itáliával összekötő „Király út”.

A tőzegmohás láprét a Szőce-patak völgyében, Szőce határában fekszik. 127 hektár területű láprét az Őrségi Nemzeti Park egyik híres, kiemelkedő, fokozottan védett része. Egy természetvédelmi kutatóház is működik a közelében. A természetvédelmi terület egyik leglátványosabb, legértékesebb része a rétek láncolata. A helyiek „széles víznek”, „széles vízi rétnek” nevezik.

Tőzegmoha, Fotó: Wikipédia

Az aranymoháról (tőzegmoha), kapta a nevét. 20-30 évvel ezelőtt a mainál jóval nagyobb mennyiségben fordult elő, magas párnákat alkotva. Azért is jött létre, mert a környéken mintegy 50 forrás található. A tőzegmoha pedig kedveli a sok csapadékot és nagyobb a relatív páratartalmat.  Mivel a mocsaraink kiszáradnak vagy lecsapolásra kerültek, ezért hazánkban minden tőzegmoha fokozottan védett, begyűjtése tilos! 

Látogasd meg a Tőzegmohás láprét Tanösvényt is, érdemes!

Sümegi vár felülnézetből, Wikipédia

Sümegi vár

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb középkori erődje. A Balaton-felvidék nyugati részén, Veszprém megyében található. A vár területileg három nagyobb egységből, egy külső-, egy belső és egy fellegvárból áll. Sümeg építését az 1260-as években, a veszprémi püspök kezdeményezte, méghozzá IV. Béla rendelete nyomán. Az ötvenes évek óta tartó rekonstrukcióknak köszönhetően Sümeg az egyik legautentikusabb, és legszebb, fennmaradó középkori várunk. Különböző kiállításoknak és izgalmas programoknak, lovas műsoroknak köszönhetően kedvelt turistalátványosság, ezért mindenképp legalább egyszer, érdemes felkeresni!

Fotó: Országalbum- Napfény

A környéken nem csak Sümeg várát érdemes meglátogatni, hanem a környék egyéb látnivalóit is, mint például a Franz Anton Maulbertsch freskóival díszített Plébánia templomot, a barokk stílusban épült Püspöki Palotát vagy a Kisfaludy Sándor szülőházát és múzeumát.

és ha még további látnivalók után néznél, akkor nézd meg korábbi cikkünk, mely a

Ajánlott cikkek