Dark Mode On / Off

Bergamot – a különleges citrusféle

Egy széles körben használt citrusféle, mely kellemes illatával Téged is rabul ejt.

A Citrus aurantium – magyarul bergamot egy kesernyés illatú narancsfajta. Dél-Európában és Ázsiában őshonos, a rutafélék családjába tartozik. A gyümölcs héjából hidegsajtolással állítják elő az illóolajat. A jó minőségű olaj készítésekor 1 kg bergamot olaj előállításához 200 kg frissen hámozott gyümölcshéj szükséges. Széles körben hasznosítják: az élelmiszeripartól a gyógyszeriparig. Hatóanyagai görcsoldó, lázcsillapító hatással bírnak. Illóolaja növeli a bőr fényérzékenységét külső és belső használat esetén is, ezért a kúra idején ne napozzunk!

Fáradtságra és hangulatingadozásra párologtassunk bergamot olajat. Lágyan körbelengi a levegőt, és nyugodt hangulatot teremt. Erős fertőtlenítő hatásának köszönhetően légúti problémákra is ajánlott.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően bőrproblémákra is használható. Érdemes gerániummal, grapefruittal, levendulával és muskotályzsályával keverni, ettől bőrnyugtató, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő illóolaj keveréket kapunk. Este, fürdés után a letisztított arcot (kihagyva a szem környékét) és más pattanásos bőrfelületet vékonyan kenjük be.
Öblögetésre használva a herpesz jó ellenszere, a fog és szájápolás kiegészítő részeként alkalmazhatjuk. Egy pohár langyos vízbe 2 csepp bergamot olajat jó alaposan el kell keverni, de tehetünk mellé kakukkfű és menta olajat is.

Egy kellemetlen és rosszhangulatú nap után nincs is jobb, mint egy lágy meleg fürdő, mely vizéhez keverjünk pár csepp bergamot olajt. Kedélyjavító hatású, légút tisztító és bőrnyugtató szer. Húgyúti gyulladás gyógyítására (kiegészítő kezelésként) is alkalmas.

Krém formájában bőrnyugtató, pattanásos és gyulladásos bőrre tisztító és fertőtlenítő hatású. 5 evőkanál semleges illatú, normál arckrémbe 2 csepp bergamot, 1 csepp geránium, 2 csepp grapefruit, 2 csepp levendula, 1 csepp muskotályzsálya kell, és máris kész a gyógyír a gyulladt bőrfelületeknek. Este, fürdés után a letisztított arcot (kihagyva a szem környékét) és a pattanásos bőr felületét vékonyan kenjük be.
Arclemosáshoz is összeállítottunk egy receptet, amihez fél dl felforralt, majd lehűtött ásványvíz, 3 csepp bergamot olaj kell. Rázzuk alaposan össze a mixtúrát, majd egy vattapamaccsal tisztítsuk le a kezelendő felületet. a bergamot mellé társíthatunk teafa olajat, 1-1 csepp levendulát, citromot vagy grapefruitot.

A bergamot olaja mellett a levelek is használhatók, tea formájában egy aromás, az Earl Grey tea íz világához hasonló nedűt kapunk, ha a friss, vagy szárított leveleket leforrázzuk. Jeges italokba is belecsempészhetünk egy kis Earl Grey tea ízt, ha friss leveleket áztatunk a hűs koktélba, vagy ásványvízbe. Maga a tea a légúti megbetegedésekkor hasznos segéderő, hányingerre, orrmelléküreg tisztításra alkalmazható. Mivel a bergamotból készült teakeverékben megtalálható a timol, ami egy aromás fertőtlenítőszer, gyakran alkalmazzák fogorvosok és a modern orvostudomány gyakorlói. A bergamot tea remek lázcsillapító, csökkenti a hidegrázást és nagyszerű vízhajtó hatással is rendelkezik. Ezen felül húsok tartósítására, sőt parfümként is használják.

A bergamot tea ugyanazon mellékhatásokkal rendelkezik, mint a legtöbb gyógynövény. Ha nagy adagokban fogyasztjuk, serkenti a menstruációt és méhösszehúzódásokat okozhat. Ebből kifolyólag fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik menstruációs zavarokkal küszködnek, sem pedig terhes nők számára. A teáját nem szabad folyamatosan fogyasztani. Kell egy kis szünetet is tartani. Fogyasszuk 8-10 napig, majd álljunk le egy hétig, majd ismét kezdjük újra. Annak ellenére, hogy megfázás, influenza, orrmelléküreg-gyulladás tüneteinek kezelésére használjuk, fogyaszthatjuk naponta háromszor, de négy napnál tovább ne. Ha a megengedett mennyiségeket nem lépjük túl, igazi gyógyír a szervezet számára.
A legjobb minőségű bergamot Olaszországban, Spanyolországban és Dél-Franciaországban terem, így az ezekről a területekről származó gyógynövényekből készült illóolaj, tea a legaromásabb.

Parfümkészítéshez egy könnyed receptet ajánlok: A bergamot illóolaja mellé perzsa fekete tea olaját keverjük pár csepp rózsával, hozzáadunk mandarin és grapefruit olajat, utóbbiak varázsolják könnyedebbé a bergamot sziporkázó aromáját, közben némi kardamom erősíti fel a tea fás jegyeinek intenzitását. A fejillat a bergamot, mandarin, grapefruit és kardamom adja, szívillat a fekete tea és a rózsa.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek