Dark Mode On / Off

Júniusi tennivalók a kiskertben

júniusi tennivalók a kertben

Különleges időjárással érkezett a június, sok odafigyelést igényel a veteményes is.

Nehéz lenne eldönteni, hogy növényvédelmileg vagy viharvédelmileg nehéz ez a hónap, vagy legalábbis az eddig eltelt ideje. Nézzük is sorra, mi a jelenleg felmerülő kerti munka a veteményesben.

Paradicsomok felkötözése

Ha eddig még nem kezdtél volna bele a kacsolásba és kötözésbe, akkor már nagyon is itt van az ideje. A viharos szelektől, és akár a jégeső okozta károktól is mentesítheted a paradicsomjaidat, ha helyesen kötözöd fel, kacsolod meg. Mit is jelent ez valójában?

Azt szoktuk javasolni, hogy lehtőség szerint a folytonnövő fajtáknál törj ki minden hónaljhajtást, serkentve ezzel a paradicsomot az újabb virágok bekötésére és a csúcsirányú növekedésre. Ehhez a száraz időjárás idején egy kisebb levelezést is javasolni szoktunk. DE. Bizony itt jön az a bizonyos DE. Amikor ilyen szeles és jégesős az időjárás, azzal teszel a legjobbat, ha kicsivel több levelet hagysz meg – elsősorban a terméseket takarva. A kötözésben nehezítő, belső oldal felé állókat lelevelezheted, de a külsőket célszerű meghagyd, mert így a jégtől nagyobb a termés védelme.

Azt viszont érdemes tudni, hogy ha sok a levél, nehezebben szárad fel eső után a növény és a termés, ami a gombafertőzések táptalaja lehet, illetve a levéltetvek, poloskák, hernyófélék is jobban el tudnak bújni, hiszen zártabb a lombozat. Fajtánként érdemes megtalálni az ideális kacsolás, lelevelezés mértékét. San Marzano fajtákkal dolgozunk évek óta, ahol az erőteljes növekedés erőteljes leveleket is eredményez.

Paprika – fontos időszak a termésbekötésre

Jó ha tudod, hogy egyes paprikafajtákat villásra metszik, míg más fajtákat hagyják természetesen növekedni. Ugyanez igaz a chilipaprikákra is. Fajtától függően érdemes ezzel foglalkoznod és a nagyra növő, pl. grillpaprika fajtákat karózni is érdemes, hiszen a viharos szél nagy károkat tud okozni.

Még mindig sok a burgonyabogár

Biztosan nem mi vagyunk az egyetlen gazdaság, ahol burgonyabogár is tanyázik. A reggeli és esti gyűjtésük nagyban gyéríti az állományuk, de azt tudd, hogy egyes imágók a talajba bújva “eltartalékolják magukat”, hogy amikor úgy érzik, elő tudjanak jönni.

Üvegházi molytetű – mintha dézsából öntenék

Ezt most szó szerint is értheted. Időszakosan rengeteg molytetű lepi el nálunk is a kertet, melyre biológiai módszerek hadával készültünk már fel. Elsősorban a késő délutáni és a kora reggeli órákban figyeltük meg a tömeges rajzásukat, a köztes időkben a levelek hátoldalán pihennek, táplálkoznak. Ha úgy látod, hogy június ellenére “hullik a hó”, akkor bizony a kertedben is jelen vannak.

Nem muslica! Levéltetű!

A paradicsomokat gyakorta lepik el a fekete levéltetvek szárnyas változatai. Sokan muslincáknak nézik, riadtan töltik fel mindenféle közösségi csoportokba a képeket, küldik be hozzánk. A helyzet az, hogy levéltetűről van szó minden esetben szinte kivétel nélkül, így védekezni is a levéltetvekre alkalmas megoldásokkal lehet.

Átoktüske – most hoz termést, írtsd, ahogy tudod

Akik találkoztak már átoktüskével, tudják miről beszélek, amikor azt mondom, írtsd, ahogy tudod. Roppant kellemetlen gyomnövény. Alapvetően nem az a baj, hogy gyomosít, hanem, hogy nehezíti a kézi munkát, beleragad a bőrödbe és igen kellemetlenül szúr. Elsősorban a homokosabb talajokon jellemző, de küldetek már be képeket Bajáról, Kiskőrösről, Veresegyházáról is. Bármennyire is ellenezzük a kapálást, ez ellen a gyomnövény ellen a legcélszerűbb megoldás, mert a gyomlálással nem mész sokra, ráadásul megfogni kesztyűvel is sokszor kellemtlen. Most még kiszedheted, nem ért be a termése!

Gyógy- és aromanövény frontos is felgyorsult a természet

Sajnos igencsak egybefolynak a virágzási idők, így most szinte egyszerre virágzik az oregánó, menta, zsálya, levendula, izsóp, koriander.

Ha lepkebarát kertként sokat dolgoztál a virágzási idők összehangolásán, akkor most úgy érzed a Te kudarcod lehet a végeredmény, de a jó hír az, hogy ügyes voltál, csak épp a természet viccel meg idén.

Lisztharmat a kajszibarackon, őszibarackon

Az időjárás most annyiban sem szerencsés, hogy a lisztharmat is gyorsan terjed. Bevált módszer nálunk a fahéjas főzettel való permetezés.

Recept:

2 tasak őrölt fahéj

1 liter víz

Forrald fel a fahéjas vizet, majd takard le és hagyd egy éjszakát hülni. Fertőtlenítő hatása lévén a gombafertőzésekre nálunk kiválóan működött. Kis háti permetezőbe átszűrtük és már ment is a fák leveleire. 10 literhez 1 liter főzetet adunk gyenge fertőzés esetén – megelőzésképp. Erős fertőzésnél higitás nélkül használjuk.

Érik a szőlő, hajlik a vessző?

A szőlőszemek már néhol borsó nagyságúak is lehetnek, viszont a kacsolást, lelevelezést, igazítási munkákat most el kell végezni. A szőlő is igényli a nyári zöldmunkát, így ne ess abba a hibába, hogy a téli metszési munkával már mindent megtettél, amit kellett.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×