Dark Mode On / Off

Milyen a biztonságos vetőmag?

vetőmag vagy palánta
Egyre többen árusítanak vetőmagot már, viszont ha rossz helyről veszed, akkor könnyen melléfoghatsz. Íme pár tipp, amit érdemes megnézned vetőmagvásárláskor!

Itt a vetőmagvásárlások ideje, viszont még van időd körbenézni, kitől érdemes vásárolnod.

Köztudott tény a gazdálkodók körében, hogy sok olcsónak tűnő vetőmag minősége messze nem a legjobb, hallottunk és tapasztaltunk is már olyat, hogy karfiol helyett sima káposzta kelt ki vetés után.

Egyes vetőmaggyártókra jellemző, hogy míg a termelőknek a nagykiszerelésekbe a legjobb minőségű magokat teszik, addig a kisebb kiszerelésekbe a silányabbak kerülnek. Hogy így van-e, nem tisztünk eldönteni, de az biztos, hogy mi is vetettünk brokkoli helyett már káposztát és tavaly ilyen okokból egyetlen karfiolunk nem lett.

A jó termés alapja a kiváló vetőmag!

De akkor honnan tudom azt, hogy jó vetőmagot vásárolok-e?

Az utóbbi időben ráálltunk már a vetőmagtermesztésre is, hiszen saját gazdaságunkban évek óta saját fajtákkal dolgozunk és saját fogásból vetünk. Az eredmény mindig megelégedéssel tölt el minket, viszont magfogáshoz az alábbi dolgokkal tisztában kell lenned:

1.

Egyes fajok képesek átporzódni, vagyis ha egymás mellé ültettél cukkinit, tököt, dísztököt, akkor a belőle keletkező “mutánsok” aligha lesznek jól magfogásra, hiszen a magokból kikelt növények is vegyes tulajdonságokkal fognak rendelkezni.

Egy különlegesen finom koktélfajta Varga-féle kordonra nevelve

2.

A chilifajták között is gyakori az átporzás, melynek köszönhetően sokszor sokkal csípősebb fajták jönnek létre, vagy deformáltabb paprikák, vegyes kinézettel. Ahhoz, hogy jó minőségű magot tudj fogni, a fajtákat egymástól távol kell nevelni is.

3. 

Az un. F1-magok arról híresek, hogy ki van bennük védve a stabil újravethetőség. Egyes fajták pl. nem hoznak magot se, hogy ne tudd megszedni, míg mások magját újravetve szintén vegyes habitusú fajtákat kapsz eredményül. Igaz ez a dísznövényektől a zöldségeken át szinten a vetőmagok nagyjára. Ez egyfajta genetikai védelem az újravethetőség ellen. Ez azt is jelenti, hogy akik ilyen vetőmagokból fognak magot, azok várhatóan nem stabil fajtákat fognak neked értékesíteni.

4.

Fajtaszelekciókkal nem fogsz mellé. Ahhoz, hogy jó termést kapj, megfelelő vetőmag is kell, ez gondolom nem újdonság. A saját fajtaszelekciók lényege, hogy mindig a legszebb és legnagyobb, legízletesebb terméseket hagyják magnak beérni, így az ezekből szedett magok is csak a legjobb tulajdonságokat fogják továbbvinni.

Gazdaságunk azért fajtaszelekciós vetőmagokat értékesít, mert saját tapasztalatból tudjuk, hogy mennyire fontos a jó minőségű, megbízható vetőmag. Saját kertészetünkben is ezekből a magokból vetünk, így egyrészt költséghatékonyabb a termesztés, nem igényel számunkra már akkora befektetést az évkezdés, ráadásul tudjuk, hogy minden fajtánk tökéletesen idomult a kertünkhöz, nagy termésekkel örvendeztet meg minket.

Ha Te is szeretnél ezekből a vetőmagokból vásárolni, akkor a fajtalistát itt éred el:  Irány a Kertportál Major

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

Ajánlott cikkek