Dark Mode On / Off

Hogyan virágoztassuk a kaktuszokat?

Kezdő kaktusztartóknál gyakori probléma, hogy várják a kaktuszok virágzását, de az csak nem akar virágba borulni. Sokan ilyenkor elkeserednek és felhagynak a kaktusztartással, pedig a probléma könnyen orvosolható.

Nézzük is sorra mitől virágzik egy kaktusz?

Vannak kaktuszok, amelyeket alapból nehéz hétköznapi körülmények között virágba borítani.

A kaktuszok egy nagyobb része viszonylag könnyen virágzik. Ilyenek a Mammillariák, Echinocereusok, Echinopsisok is. Vannak viszont olyan fajok is, melyek nagyon idős, húsz-harminc éves korukban hajlandóak csak virágba borulni, mint például a Ferocactusok, de van olyan is, amelyik esetében nagyon kicsi az esély, hogy helyi körülmények között virággal örvendeztessenek meg minket. Ilyen például a Cereus peruvianus var.Monstrosus.

A teleltetés nem megfelelő módja az egyik hiba

A kaktuszoknak szükséges a pihenőidő. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a 10 C fok körüli hőmérsékleten tartás a legideálisabb. Ez konyhanyelven azt is jelenti, hogy a szobában, melegen tartott kaktusz várhatóan nem fog virágozni. Míg a szobában tartott kaktuszokat öntözni szokás, addig a pihentetett, hűvösben tartottakat nem öntözzük.

Teleltetésre a legideálisabb egy fényes, nem fűtött garázs is, vagy olyan nyárikonyha, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 10-15 Celsius fok fölé.

A kaktuszok fényigényesek!

Eredeti élőhelyeiket tekintve a kaktuszok (és a pozsgások is többnyire) fényigényesek és a virágzáshoz az intenzív napsütés elengedhetetlen. A téli pihenő után fokozatosan szoktassuk a növényt a kinti fényviszonyokhoz, majd a virágzáshoz a napi 6-8 óra közvetlen napsütésre van szükségük.

Rossz cserép, nem megfelelő talaj: ez is probléma lehet.

Egyes kaktuszgyűjtők szerint a kőedények, agyagcserepek a legjobbak a kaktusztartáshoz, míg a műanyagok kevésbé. Ezen kívül a jó kaktuszföld kőzetesen szemcsés, homokkal kevert közeg. Kész kaktuszföldet is lehet venni a kertészetekben, ezekben nincs tőzeg. A tőzeges talaj kifejezetten rossz a kaktuszoknak és más szukkulenseknek, mert a nedvességet jobban tartják, amire ezeknek a növényeknek nincs szükségük.

Hőigény szempontjából is vannak eltérések. Az Echinocereusok virágzásához például némi fagy is szükséges. A télen kint is tartható télálló Opuntiák is a hideg- (fagy)hatás miatt virágoznak.

A Ferrocactusok esetében viszont több víz kell a májusi öntözésekkor a virágzáshoz.

Télálló Opuntia a Kertportál Majorban

Mielőtt nekilátunk a kaktusztartásnak, érdemes a fajra jellemző tudnivalóknak utánajárni, hogy sikeresen megtartsuk és akár be is virágoztassuk őket.

Sarjakat hoz, ezért nem virágzik?

Ez egy nagyon téves hiedelem. A legtöbb kaktusz hoz sarjakat, de ez nem meríti ki energiatartalékait annyira, hogy ne tudjon virágozni.

Nehezen tűrik a helyváltoztatást!

A kaktuszokat tavasszal érdemes kivinni a napsütésre és késő ősszel elvinni a teleltető helyükre, de ezen kívül nem cipeljük őket ide-oda a kertben, mert a kaktuszok nem szeretik a helyváltoztatást.

TUDTAD? A kaktuszok a töviseikben is tárolnak vizet, így akár hetekig elvannak öntözés nélkül!Neked melyik szobanövénnyel gyűlik meg a bajod? Tedd fel olvasói kérdésed Facebook zárt csoportunkban és hamar választ fogsz rá kapni szakértőinktől!

Szeretnél még több hobbikertész tippet kapni? Kövesd Facebook oldalunkat, hogy mindig naprakész legyél!ÉRDEKEL, HOGYAN KELL KAKTUSZT VETNI magról? Hamarosan erről is írunk!

Ajánlott cikkek