Dark Mode On / Off

Uniós oltalmat kapott a tuzséri alma és az őrségi tökmagolaj

tökmagolaj

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába. Ezzel 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermékek száma.


Az őrségi tökmagolaj finomítatlan növényi olaj, amelyet a kifejezetten olajsajtolás céljára termesztett tök (Cucurbita pepo L.) pirított magjaiból préselnek. Tiszta, kizárólag csak tökmagból sajtolt olaj, minden egyéb anyagtól mentes. Íze telt, dióra emlékeztető, színe sötétzöld.
A Tuzséri alma megjelölés használatára mostantól a “Malus domestica” almafaj Gala, Jonagold, Red Delicious, Golden Delicious, Mutsu, Idared, Jonathan, Granny Smith fajtáinak friss fogyasztásra szánt almái jogosultak. Valamennyi fajtára jellemző az átlagosnál nagyobb húskeménység, a hosszú eltarthatóság és az átlagosnál magasabb cukortartalom.
Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő.
Az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, borok és szeszes italok földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisban jelenleg 3435, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék található. Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 10 magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

What Our Clients Say
66 vélemény
×