Dark Mode On / Off

Gilisztakomposztáló

IKEA-s ötlettel is bővültünk, elkészült a gilisztakomposztáló!

Városi komposztálás? Felmerülhet benned, hogy a városi komposztálásnak semmi értelme. Pedig nem így van!

Városi komposztálás?

Felmerülhet benned, hogy a városi komposztálásnak semmi értelme. Pedig nem így van! A gilisztakomposztáló lakói feldolgozzák az ételmaradékaidat, így csökkentheted a keletkezett hulladék mennyiségét, valamint kiváló szerves trágyához és úgynevezett „komposztteához” juthatsz. A gilisztakomposzt kitűnő trágya, mivel tele van enzimekkel és értékes anyagokkal, amelyek segítik a növények fejlődését, megerősödését, és hozzájárulnak azok megújulásához.

Segítségével saját gyógynövények, zöldségek vagy gyümölcsök termesztésébe kezdhetsz. Ezen az egyszerű körforgáson keresztül a konyhából a komposztba helyezett ételmaradékaid az újonnan termesztett növényeid által visszajutnak a tányérodba.

Hova helyezd a gilisztakomposztálót?

A gilisztakomposztáló ideális városi lakásokba, ahol nehéz lenne helyet találni egy hagyományos komposztládának. Nem foglal sok helyet, és olyan sötét helyiségekben működik jól, mint a pince vagy a karma, ahol a hőmérséklet 5 és 25 Celsius-fok között mozog. A giliszták 20 fokon a legaktívabbak, nem javasolt ennél túlzottan melegebb helyen tartani őket. A saját gilisztakomposztálód megalkotása nem időigényes, csak kövesd a KOKOZA szociális vállalkozással közösen készített leírásunkat!

Elsőként szedd össze a gilisztakomposztáló elkészítéséhez szükséges eszközöket, így gyorsabban végzel majd a munkával.

– 3 darab fedeles SAMLA doboz
– kés és oszcilláló fűrész
– fúró
– tűzőgép és tűzőkapocs
– szilikon ragasztó
– ragasztópisztoly és némi textilanyag (fontos, hogy sűrű
szövésű anyag legyen!)
– 3 és 5 mm-es fúrófejek

Hogyan csináld?

Vágd le két SAMLA doboz lábait, hogy szorosan egymásra tudd helyezni őket. A láb nélküli dobozok lesznek a komposzt tetején, a lábbal rendelkező doboz pedig az alján. Miután egymásra helyezted a dobozokat, a kés és az oszcilláló fűrész segítségével vágd ki az alsó és a középső dobozok fedeleinek középső részét.

Tipp: Ne nyomd túl erősen a kést vágás közben, valamint végezd a műveletet meleg helyiségben, mivel a műanyag a hidegben merevebb.

Az alsó doboz kivágott fedél-részét nyomd a felette lévő doboz aljához és fúrj bele egy 3 mm-es lyukat. Helyezz bele egy szeget a másik irányból. Ez megakadályozza, hogy a felületek elmozduljanak, amíg össze nem ragasztjuk őket. Folytasd a lyukasztgatást a széleken, 3-5 centiméterenként. Végezd el ugyanezt a középső doboz fedelével is.
Miután a megfelelően összeállítottad a dobozokat, helyezd a textilanyagot a felső doboz fedele alá, hogy ne juthassanak legyek vagy muslicák a lakásba. A középső dobozban nedves kartondarabokból vagy tojástartó papírrétegekből készítsd el a giliszták bázisát. Miután bemutattad a gilisztáknak az új lakhelyüket, nekiállhatsz az etetésüknek: körülbelül 3 cm vastagon fedd be őket vegyes ételmaradékkal. A gilisztakomposztáló berendezés és maga a komposztálás innentől számítva körülbelül 3 hónap múlva fog teljes kapacitásával működni.

Mit találnak finomnak a giliszták, és mit nem szeretnek?

A giliszták kedvelik a kezeletlen gyümölcs- és zöldségmaradékokat, az összetört tojáshéjat, a kávézaccot, valamint a teafiltereket és a vécépapír-gurigákat. Minél kisebb darabokat adsz a gilisztáknak, annál gyorsabban tudják feldolgozni.

Ügyelj rá, nehogy kiszárítsd a komposztodat! Ha sok „száraz” maradékot adsz a gilisztáidnak, nedvesítsd be azokat, mielőtt a komposztba helyezed.

A giliszták nem tudják feldolgozni a húst, de még a tej- és hús-származékokat sem, és nehezen mozognak, ha túl vastagon lepi be őket a szerves hulladék. Ezért figyelj arra, hogy maximum 3 cm magasan lepje el őket a maradék.

Alkalmanként adj egy kis földet a komposztodhoz. Ha penészre leszel figyelmes, azonnal távolítsd el a fertőzött darabokat.

Jó komposztálást!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×