Dark Mode On / Off

Szeptemberi tennivalók a kiskertben

Lépten-nyomon már őszies az idő, főleg az éjszakák egyre hűvösebbek. A kiskert is tartogat meglepetéseket már.

Aktuális kerti munkákat szemezgettünk, ha már beköszöntött “részben” az ősz. Az ősz nem csak a konyhában hoz új ízeket, lásd gasztromagazinunk színes-szagos lapjait, hanem a kertben is újdonságokat teremt akár egyik napról a másikra.

A paradicsomok egyre nehezebben érnek és az ősz eleji eső és reggeli ködös idő sem kedvez nekik. Egy kis kálium-utánpótlással rávehetők még a paradicsomok az érésre, de ahogy egyre kevesebb a napfény és hűvösebb az idő az érés is lassul. Ugyanígy a gombafertőzések is gyorsabban terjednek ebben a nyálkás időben, így nem árt erre is odafigyelni.

Az üvegházi fajták mostmár egyre nehezebben pirosodnak szabadföldön.

Ha nem érik be néhány zöldséged, cseppet se aggódj: szuper csalamádék készíthetők télire a zöldparadicsaomból vagy épp a minidinnyékből is.

A poloska-invázió tart még mindig, nálunk is a bemutatókertben ezerszám van poloska, pedig igen sok biológiai megoldással próbálkoztunk már. Elfogadtuk, hogy ez az év ilyen és bízunk abban, hogy jövőre valami csoda folytán a gradációjuk sem ilyen mértékű.

kápia és TV-paprikák szépen beértek már, így azok bátran szedhetőek továbbra is.

Chiliszüret a Gourmet&Delicious Manufaktúra (Kertportál Major) kertjében

fűszernövényekből célszerű már hagyni magba mentet is, hogy a jövőévi vetőmag megszedhető legyen nemsokára (ha eddig még nem gyűjtöttél).

Az utolsó adag fűszernövény is szüretelhető, viszont a snidlinget ha levágod, akkor még idén fog hozni egy újabb mennyiséget, amit betárolhatsz télire.

Nézzük sorra, mi terem még ilyenkor a kertben:

A méhek kedvéért még mindig sok virágzó növény van a kertben, hogy a kaptárakat is megtölthessék téli elemózsiával.

csipkebogyók már bepirosodtak, de hagyd őket a fagyokig a bokron!

menták újabb adagja szüretelhető. A kiviket visszavághatod, hiszen érdemes lenne felkészülniük a télre.

mocsári hibiszkus magjai is beértek, ugyanígy a nebáncsvirág, bazsalikom, borsikafű magok is gyűjthetőek. Ha az idei aszályos évet a kapor túlélte, akkor abból is lehet magot szedni.

A sárgarépa és egyéb gyökérfélék szintén betárolhatók már, akinek szerencsésebb éve volt, akkor szép termésmennyiség realizálható belőlük.

Késői fejessalátát vethetsz még, illetve ha a nitrogéngyűjtő baktériumokat szeretnéd felszaporítani a talajodban, akkor vethetsz most borsót, amit szüretelés után a talajban hagysz, így a nitrogéngyűjtő részek is a talajban töltik a telet, várva a tavaszi újraindulást. Mi erre takarmányborsót vetünk, mert ott nem gond, ha nem hoz már termést, pusztán a baktériumok kedvéért vetjük.

Mivel a gyommagvak is szépen érlelik be a jövő évi magot, így sokat számít, hogy ha most is gyommentesen tartod a területedet. Ezt persze ésszel, mert egyes gyomnak titulát fajok, mint a porcsinkeserűfű igen gazdag Omega-3 zsírsavban, így azt hagyd inkább a talajban.

Időjárás szempontból már becsapós az idő, hiszen nappal lehet, hogy 30 fok is előfordul, de az éjszakák már 10-15 fok körül járnak, ami a paprikáknak és más melegigényes fajoknak már nem kedvez. Ezt az öntözés időpontjánál is vedd figyelembe, hiszen egyes tápanyagok csak bizonyos talajhőmérsékletnél képesek gyökéren át felszívódni.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×