Dark Mode On / Off

Szennyvízből sört?

A háztartások és az ipari felhasználás egyik legnagyobb végterméke a szennyvíz. Szennyvíz alatt értünk bármely olyan vizet, mely emberi behatásra, használat közben szennyeződött, és az eredeti minősége romlott, emberi fogyasztásra, ivásra nem alkalmas.

És a tiszta ivóvizeink mennyisége jelentősen csökken, így érthető, hogy azon töri a fejét az emberiség, hogyan lehetne felhasználni úgy, hogy ne vesszen kárba az amúgy jelentősen korlátozott erőforrás! Az élet minden területén függünk a víztől.

Egy fürdővíz, egy mosdó használat utáni lehúzás, egy mosogatás után megmaradó víz vagy mosószeres, tisztítószeres víz szennyvíznek minősül. Például egy zuhanyozás alatt 35–75 liter vizet használsz el.  Egy WC-öblítés több, mint 8 liter vizet jelent. Mosógép 65 liter, a mosogatógép 25 liter vizet használ fel egy indítás alkalmával.

Tehát rengeteg szennyvizet termel egy háztartás is, hát még a több ezer. A környezetbe tisztítás nélkül visszaengedett víz viszont környezetszennyezést okoz.

A szennyvíznek milyen felhasználási lehetőségei vannak tulajdonképpen?

Túl sok nem. Megfelelő tisztítás után például felhasználják a szennyvizeket, szennyvíziszapot mezőgazdasági felhasználásra, gyökérszinti altalaj öntözésére. A talaj szerves anyag, és tápanyag-utánpótlásának egyik eszköze lehet. Ám most kitaláltak egy igen szokatlan, sőt, egyenesen szemöldököt homlokra ragasztós ötletet.

Fotó: Pixabay

Szennyvízből sört?

Szingapúr rendkívül sűrűn lakott ország, kevés természetes vízzel, ezért kiemelten fontosnak tartja a fenntarthatóságra, a víz felhasználásának legoptimálisabb módját. Innen jött az ötlet a NewBrew nevű, limitált kiadású, három különböző kivitelben kapható, tisztított szennyvíz felhasználásával készülő sörre talán. Ez a szennyvíz rendkívüli gondossággal van megtisztítva, azaz teljes mértékben eltávolítják belőle a szennyezőanyagokat, baktériumokat, vírusokat és emberi fogyasztásra alkalmas. A végeredmény egy minőségi alapanyagokból készített prémium sör, német árpamalátából, aromás Citra és Calypso komlóból, Norvégiából érkező élesztőből, és egy kitűnő minőségű iható vízből készíttet sör.

A NewBrew a szingapúri nemzeti vízügynökség és a helyi kézműves sörfőzde, a Brewerkz együttműködéséből született. Szingapúr trópusi klímájához illő, nagyon finom, különleges, kicsit pirított, kicsit mézes utóízzel rendelkező ital.

Az ötlet elég meredek, de akár jó is lehet a szennyvíz ilyen módon történő felhasználása. Te megkóstolnád?

Ha szereted a hasonló meredek ötleteket, olvasd el a virágládás piszoár című cikkünket.

Ajánlott cikkek