Dark Mode On / Off

Szemléletváltás kellene! Egyre aggasztóbb a globális vízhiány

vízhiány

2050-re megduplázódik azoknak a városlakóknak a száma, akik számára nem lesz elérhető biztonságos minőségű víz, a vízigény pedig világszinten 80 százalékkal nő majd. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja azt mondta az InfoRádióban, hogy a fejlett társadalmakban is azonnali szemléletváltásra lenne szükség a gondosabb vízfelhasználás érdekében.


Az ENSZ idei vízügyi fejlesztési jelentése szerint napjainkban csaknem egymilliárdan küzdenek vízhiánnyal a világ városaiban, és az előrejelzések szerint ez a szám duplázódhat meg 2050-re, elérve az 1,7–2,4 milliárdot. A tanulmány alapján jelenleg 2-3 milliárd ember érzékel évente legalább egy hónapig vízhiányt, 3,6 milliárd embernek pedig nincs hozzáférése a biztonságos higiéniához.

A vízfelhasználás az elmúlt negyven évben körülbelül egy százalékkal nőtt világszerte, ez a tendencia a népességnövekedés és a fejlődés hatására várhatóan nem változik majd.Bíró Tibor azt mondta az InfoRádióban: az elmúlt 20-40 évben a városokban élők arányának folyamatos emelkedése mellett annyira megnőtt a vízfogyasztás világszerte, hogy az ENSZ prognózisa egyáltalán nem túlzó.

Hozzátette: az általunk felhasznált víz nem tűnik el, hiszen globális értelemben állandóan van a környezetünkben víz. A hiány úgy alakul ki, hogy a víz térbeli és időbeli eloszlása jelentősen megváltozik, illetve közben a minősége is romlik.

Forrás: MTI / Kép: Pexels

Ajánlott cikkek