Dark Mode On / Off

Robot a kertben

Egy új technológiai újításnak köszönhetően már nem kell kertészkedni sem. A robot mindent megold. Vagy mégsem?

Manapság már szinte mindenre van technikai újdonság, most egy kaliforniai fejlesztő állt elő egy érdekességgel: a helyettünk kertészkedő robottal. Hogy kinek mennyire hajmeresztő az ötlet, azt döntse el mindenki maga, de egy biztos, hogy a kertészkedés a lelket is ápolja, így azt gondoljuk, hogy mindent nem végeztethetünk el robottal, mert akkor hol marad a jó öreg mondás: A gazda szeme hizlalja az állatot?

Fáradtságos munka a kertészkedés, főleg az ásás és a kapálás, avagy még az öntözés is. Ezen, illetve más problémákon is segíteni kívánnak annak a Farmbot névre keresztelt robotnak az alkotói, aki nem kevesebbet állítanak az e célból készült videóban, mint hogy a nehéz munkákat elvégzi helyettünk a Farmbot.

Kisméretű kertekbe való

A koncepció alapját képezi, hogy olyan embereknek lett kifejlesztve a szerkezet, akiknek nincs idejük kertészkedni, mégis a saját maguk által termelt zöldségeket fogyasztanák. A Farmbot képes betáplált minták alapján feladatokat elvégezni, éjjel-nappal. Magvetéstől az ntözésen át a vetésforgóig tervez, dolgozik, “robotol”.

A Farmbot ismérvei:

– 1.5 méter széles és 3 méter hosszú ágyásban alkalmazható, főliasátorba, üvegházba vagy tetőre is telepíthető

– éjjel-nappal három irányba képes mozogni, úgy termel élelmiszert, ahogy a tulajdonosa szeretné, tekintettel van az időjárásra, a növények növekedésére és az egyéni, termelői elvárásokra

– minta szerint dolgozik, pl. annyi magot ültet, illetve annyi vizet használ fel, amennyi kell, vetésforgót alkalmaz

– több növényt, növényegyütteseket egyszerre termeszt, gyomlál, ha kell, a folyamat teljesen automatizált

– kamera és számítógépes szoftver működteti, irányítható és beállítható, testre szabhatóegy web alapú interfésszel, a növények elhelyezése grafikán látható

– könnyű összeállítani és összerakni, egyes elemei korrozióálló alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek, évekig ellenáll az időjárásnak

 napenergiával is működtethetó, az esővizet is felhasználja

A működéséről egy kis videó is készült, amit itt megtekinthettek:

Vitathatatlanul nagyszerű újítás, de hogy mennyire lesz elterjedt, azt majd a jövő fogja megmutatni. A videóban bemutatják az építéstől már a fejlesztését, a magyar felirat segíti az angolul nem tudóknak is a megértést, így érdemes végignézni ezt az ötletes fejlesztést.

A kertészkedés adta örömöt viszont tény, hogy elveszi a hobbistáktól, mert a kertészkedés valójában öröm, még akkor is, ha sokszor fárasztó. A növényekkel való foglalkozás ápolja a lelket, kikapcsol és pont a városban élőknek jelent egyfajta természethez való csatlakozást, amit gépiesíteni nem lehet, vagy nem szabadna. A tudomány és a technika ötvözete nagyot alkotott, de sose feledkezzünk meg az ember lelkének ápolásáról, melyet ez a szakma (szeretete) hordoz magában.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×