Dark Mode On / Off

Felelősséggel a jövőnkért

Termelni élelmiszert nem annyira nehéz, mint gondolnád, mégis nagyon kevesen vállalkoznak még mindig rá. Ennek jártunk utána, miért?

Gasztropiacokon járunk rendszeresen és szeretjük kérdezgetni az ott megforduló embereket, vajon mit gondolnak a termelők életéről. A válasz sokszor igencsak lehangoló volt.

Összegyűjtöttük a TOP 5 választ, amiért nem gondoltak még rá, hogy megtermeljék az ételüket!

1. Nincs nekem erre időm!

Talán az egyik leggyakrabban hallott magyarázat, hogy nincs idő rá. De akkor vajon mire van idő? Csak megvenni?

Egy termelő élete nem napi 8 órás munkából áll, ez így igaz, viszont rengeteget számít az, amikor nem a “bolti vackot” eszed, hanem azt, ami a kertben terem. Mind minpségében, mind beltartalmában jobb egy szabadföldön a nap érlelte paradicsom, mint egy színtelen és íztelen “akárhonnan származó”.

2. Minek? Hiszen ott vannak a piacon a nénik, majd ők megtermelik nekem

Érdekes dolog ez, de vajon mikor gondoltál bele, hogy az idős nénik a piacon sem örökéletűek? A mezőgazdaság elöregedőben van, kevés az utánpótlás. Amikor az idősek eltűnnek a piacról, akkor bizony majd észrevesszük egyszercsak, hogy nincs aki megtermeli nekünk az elemózsiát.

3. Nincs türelmem bajlódni vele, inkább csak egy perc alatt megeszem.

Érdekes gondolat és nemrégiben került elénk egy gondolat, hogy vajon ki gondol abba bele, hogy mire egy sárgarépa vagy egy paradicsom a tányérra kerül, addig mennyi munka van benne?

4. Sokkal kényelmesebb megvenni.

Kényelem vagy egészség?  Egy kismama ismerősünk mondta, hogy állapotosan imádott kertészkedni és kb. most is hiányzik neki. Kényelmes a vásárlás valószínűleg, de mind mentálisan, mind egészségileg a termelés még mindig jobb, mint csak “vásárolni”.

5. Nagyobb a választék egy szupermarketben.

Azt gondolnánk, hogy ez nem is indok a termelés ellen, de bizony az. Az a fajta gondolkodás, miszerint a boltban mindig van minden, teljesen összezavarja az embereket. Természetesen így már nem meglepő, hogy nyáron banánt keres valaki egy őstermelőnél, vagy épp felháborodik, hogy citrom miért nincs?

Ha kimentek egy kispiacra, ahol valódi őstermelők értékesítenek, akkor láthatjátok mennyire sokféle szezonális zöldség és gyümölcs kapható. A kulcsszó a szezonálisan van! A régi időkben a szezonális táplálkozás teljesen normális volt. Most, hogy a különböző diavtdiéták üldözik hol a cukrot, hol a húst, hol a gyümölcsöt vagy épp a búzát, teljesen összezavarja az embereket és a friss és szezonális gyümölcs helyett megjelent a mandulaliszt, a chiapuding és még sorolhatnánk.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×