Dark Mode On / Off

Olvasó kérdez: Hibiszkuszt szaporítanék

Elkezdett nyílni a sok hibiszkusz, és ilyenkor kedvet kap mindenki a szaporításukra.

Olvasó kérdez:

Kedves, Erika!

Szeretném a segítségedet kérni,hogy miként lehet a hibiszkuszt szaporítani…mert korábban a levágott ág nem hajtott ki…

Köszönöm!

Farkashegyi Lajos

És mi válaszoltunk:

Kedves Lajos!

A hibiszkus gyökereztetésére olyan hajtást érdemes választani, ahol még nem fásodott el a hajtás teljesen, de ne is válassz olyat, mely még teljesen zöld, puha. Az ideális a félfás állapotú (kéz ujj közé fogva óvatosan elhajlítható, nem 
törik, de kívülről sötétebb, fás hatású a felülete). A levágott részen legyen legalább 5-8 rügynyi “lehetőség” a kihajtásra. Az új gyökerek általában a levágott levél sebhelyéből, illetve a rejtett rügyekből bújnak elő. 
A gyökeresedéshez energiára is szüksége lesz a dugványnak, ezért leveleket hagyj párat a levágott hajtásrészen. ahhoz, hogy sok energiát ne vegyen el a gyökeresedéstől a levelek táplálkozása, érdemes a leveleket megfelezni, harmadolni, hogy a levélnyélen csak egy pici levélfelület legyen az aktív fotoszintézishez. 

Legideálisabb földben (laza, tőzeges, jó vízáteresztő) gyökereztetni. Ehhez használható fás-félfás növényekhez alkalmazható Incit gyökereztető por (de nem szükséges, csak ajánlott. Kapható kertészetekben, gazdaboltokban).
A cserépbe tegyük bele a földet, majd a levágott hajtás gyökéroldalát mártsuk bele egy kis Incit porba, és szúrjuk bele a talajba a hajtást úgy, hogy legalább 2-3 rügynyi mélységben a földben legyen.
A siker érdekében az első pár napban le is takarhatjuk egy befőttesüveggel vagy nejlonzacskóval, hogy a melegben és párában ne száradjon ki olyan hamar a dugvány.
Kb. 2 hét alatt meggyökeresedik, melynek jele, hogy levelei nem száradnak le, hanem a levélhónaljakban új levelek fognak képződni.

Ajánlott cikkek