Dark Mode On / Off

Milyen növényeket adhatóak a hörcsögnek?

hörcsögmentés

A hörcsögök tartása és táplálása nem bonyolult, így sokan döntenek úgy, hogy ezt az állatot választják első házikedvencnek. A hörcsögöknek alapvetően 3 fő eledelük van: magok, szárított rovarok, illetve zöld eleség. Ebben a cikkben az utóbbi kategóriáról fogunk bővebben szót ejteni.

 A friss, zöld eleség a hörcsög étrendjének rendkívül fontos része. Nem csak azért, mert ellátja az állatot vitaminnal, folyadékkal, valamint ásványi anyagokkal, hanem azért is, mert segíti az emésztést, és hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. A zöld eleség fogalmába beletartozik a zöldségek, gyümölcsök, kerti növények, levelek, virágok, ágak és csírák összessége.

Ha saját kerttel rendelkezünk, nem lesz nehéz kedvencünk változatos táplálása. Hiszen így lehetőségünk lesz nap, mint nap sokszínűen kínálnunk neki a kerti növényeket. Egyszerre nincs szükségük sokra, naponta csupán néhány szálat vagy 1-2 ujjpercnyi darabot kell adnunk neki.

Ha nem rendelkezünk saját kerttel, az sem probléma, mert szedhetünk máshonnan is növényeket. Viszont nem árt betartanunk néhány szabályt. Forgalmas autóút mellől inkább ne szedjünk, mert az ilyen környezetben található növények szennyezettek lehetnek. Ha van rá mód, olyan területről szedjük őket, ahol se kutya, se macska nem jár, hiszen fontos, hogy a növény ne legyen vizelettel szennyezett. Fokozottan figyelnünk kell rá, hogy a terület ne legyen vegyszerrel kezelt.

Mielőtt odaadjuk a növényt a hörcsögnek, mindig alaposan mossuk meg. Ha viszont nem vagyunk teljesen biztosak az adott növény fajtájában, inkább ne adjuk oda kedvencünknek. Rengeteg olyan növény létezik, ami mérgező lehet az állat számára. Ha bizonytalanok vagyunk az adott növény fajtáját illetően, inkább kérjünk segítséget.

Nézzük hát végig, melyek a hörcsögnek adható növények!

A konyhakerti növények és zöldségek közül számos adható hörcsögöknek. Ezeket bátran kínálhatjuk naponta az állatnak. Ilyen például a borsó, brokkoli, cékla, cukkini, csicseriborsó, kukorica, lencse, mángold, paprika, paradicsom, pasztinák, répa, saláta, sóska, spenótlevél, tök, uborka, zeller.

A gyümölcsök is kedveltek a hörcsögök körében. Ám magas cukortartalmuk miatt gyakran nem szabad adnunk belőlük kedvencünknek. Törpehörcsögnek jobb, ha maximum havonta egyszer adunk pár falat gyümölcsöt. Szíriai aranyhörcsögnek adható hetente 1-2 alkalommal is. A legkedveltebb az áfonya, alma, banán, dinnye (görög és sárga), egres, eper, goji bogyó, körte, málna, ribizli és szeder.

A fűszernövények közül kedvelt az édeskömény, bazsalikom, borsmenta, kapor, kakukkfű, majoránna, petrezselyemzöld, tárkony és zsálya.

Sok gyógynövény is adható a hörcsögöknek. Ilyen például az árnika, árvacsalán, cickafark, cikória, citromfű, csalán és fekete üröm. De sok hörcsög számára ellenállhatatlan a gyermekláncfű, hársfa, hibiszkuszvirág, kamilla, körömvirág, közönséges gyíkfű, len, levendula, kasvirág, kenderkefű és martilapu is. Emellett a mályva, mezei sóska, mézontófű, napraforgó, olocsáncsillaghúr, ökörfarkkoró, a különböző palástfüvek, illetve a páfrányfenyőlevél, pásztortáska, seprence, szarvaskerep, százszorszép, tyúkhúr, útifű (lándzsás, nagy, réti) és varfű is adható nekik.

Ezek mellett szintén adható számtalan csíra, illetve az abrakzab, betyárkóró, búzanövény és búzavirág, ibolya, kaliszia, valamint kankalinvirág. De kísérletezhetünk további növényekkel is: kányazsombor, lucerna, lóhere, komló, margaréta, pázsitszegfű, pogadrafű, réti here, rózsaszirom és szegfű.

Mivel a hörcsög rágcsáló, így fontos, hogy koptatni tudja folyton növő metszőfogait. Ennek érdekében ajánlott a különböző faágak elhelyezése a hörcsöglakban. Bátran adható az áfonya, alma, bükk, éger, fűz, gesztenye, juhar, körte, mogyoró, nyár, nyír, ribizli, szeder és szőlő gallya a hörcsögnek fogkoptatás céljából. Viszont a csonthéjas növények ágai mérgezőek, így azokat mindenképpen kerüljük.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×