Dark Mode On / Off

Újra csillagos az ég a Hortobágy felett

Rendelettel korlátozza a fényszennyezést az Agrárminisztérium a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Az ottani élővilág megóvása érdekében több mint 91 ezer hektárnyi védőövezetet jelöltek ki.

Ezeken a területeken az onnan feltáruló éjszakai csillagos égbolt láthatóságát veszélyeztetőkültéri világítótest vagy fényforrás (beleértve a  közvilágítást és a  megvilágított vagy világító reklámfelületeket is) létesítése, telepítése vagy cseréje csak a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető.

Fényszennyezés ellen

A fényszennyezésnek nevezett, mesterségesen előállított fény nem csak a megvilágítandó felületre, illetve nem a megfelelő időszakban világít.

Ezzel az égbolt mesterséges fénylését okozza, ami pedig negatív hatással van ez élővilágra. Sok élőlényt megzavar az éjszakai tájékozódásban, éjszakai életmódú fajok esetében pedig a mesterséges fények lerövidíthetik a táplálékszerzésre hasznosítható időszakot.

Drámaian csökkenő rovarpopuláció


Az ökoszisztémában fontos szerepet játszó rovarpopulációk drámai csökkenésének feltartóztatására korábban a német kormány is tett lépéseket. Törvénnyel tiltanák a köztereken rovarcsapdák elhelyezését. Az év 10 hónapjában napnyugtától napfelkeltéig a reflektorok, keresőlámpák használata sem lenne megengedett Németországban. 

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ!

ILLÓOLAJOK széles választéka a Kertportál Boltunkban!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×