Dark Mode On / Off

Már megint nincs mit enni…

Hallom ezt a gondolatindítót egy régi kedves barátomtól. Pedig nem anyagi oka van annak, hogy nem eszik rendesen.

A legnagyobb zöldségszezon közepén sokaktól halljuk a mondatot, hogy “már megint nincs mit enni”, “semmi jót nem lehet kapni, és abból, ami van, unalmas az evés”. Valóban így lenne? Ti mit gondoltok?

Cukkini és barackszezon van. Hát igen, ez így van, teljes joggal mondhatja bárki, aki utálja ezt a két – amúgy roppant finom – eledelt, hogy nincs mit enni. De vajon ez így van-e valójában.

Egy házi veteményben – már persze ha van ilyenünk, akkor már minden érik, a cukkinitől kezdve persze a répán át a fejessalátáig. Így a cukkiniszezon közepén szinte végeláthatatlan zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, csak neki kell állni főzni.

Ez a kedves barátunk azt mondja, hogy ő azért rendel ételt otthonra, mert nem tud mit kezdeni a most kapható zöldségekből, így elindítottuk azt a “rovatot”, hogy mit főzzek a kertből.

Mivel nekünk van egy un. kosárboltunk is, amiben bármilyen meglepően hangzik nem kosarakat lehet kapni, hogy kosárnyi zöldséget, gyümölcsöt a szezonális kínálatból, így kaptunk az alkalmon, és máris elkezdtük összeállítani a szezont a konyhában.

Természetesen, ha Nektek is van jó receptetek, küldjétek be hozzánk, legyen az bármilyen szezonálisan termő zöldségből, gyümölcsből!

A másik bosszantó tény a “megint nincs mit enni” gondolatban, hogy – természetesen itt nem arról van szó, hogy nem tudná megvenni az alapanyagot, hanem, hogy sok szempontból lusta, vagy a kreativitása hiányában van, vagy különböző indokokat gyárt, miért nem főz.

A leggyakoribb indokok, amit hallunk innen-onnan:

– Nem tudok főzni! – Kérem szépen, főzni mindenki tud! Sőt! Egy stylist ismerősöm kedvenc mondata jut eszembe (köszönöm Yurkov Orsi): Sokkal szebb vagy, mint gondolnád, amilyennek látod magad!. Konyhai nyelvre lefordítva: Sokkal jobban tudsz főzni, mint azt Te gondolod! Merj főzni, légy bátor!

– Nincs időm! –Mindig azt szokták mondani – és ez ránk is igaz, hogy arra van időnk, amit szeretnénk csinálni. Ha egy napunk leírnánk Nektek, akkor azt hiszem hitetlenkedve néznétek, hogy vajon földi emberek vagyunk-e vagy netán droidok. Téves elképzelés az, hogy a főzéshez sok idő kell. Kreativitás kell és egy nagyobb hűtő. (Ez egy normál 4 fős család hűtőjét jelenti csupán.) Ha csak heti egy este van időd alkotni, vagy egy hétvégi délelőttöd, máris van módod legalább 3-4 napra főzni. Ha egyedül élsz, vagy csak ketten vagytok, akkor meg pláne. És ez nem jelenti az unalmas, minden nap ugyanazt kell enni dolgot. Mondok egy példát, mert bármilyen meglepő, nekem kétlapos tűzhelyem van, és egy sütőm, vagyis élből hátrányból indulok a négy kerámialaposokkal vagy szupergyors indukciósokkal szemben…. A sütőben egyszerre több ételt is megsüthetsz egyszerre. Ez azt jelenti, hogy külön tepsiben, de egy időben tudsz sütni rakott tepsis ételt, és húsos fogást is. Csupán egymásra kell tenned a tepsiket, felülre a hamarabb készen levőt és alulra a tovább sülőt. A mi esetünkben felül sül a töltött cukkini – elvégre szezon van, és alatta a marinádozott karaj…

– Nem szeretik a gyerekek, amit főzök! –  Eszedbe jutott már, hogy tanulj főzni? Vagy esetleg szakácskönyveket használj? Vagy vond be őket is a főzésbe, és akkor aszerint fűszereztek, ahogy ők szeretik. Szuper program kicsiknek, nagyoknak. Az így készült étel biztosan el fog fogyni!

– Az egészségem miatt inkább “zónaadagot” rendelek, mert az fogyókúrás. – Nagyon nagy tévhit, hogy a készételek fogyókúrásak. A sok tartósítószer, a hozzáadott ízfokozók, stb sokkal károsabbak, mintha magadnak otthon főznél. Személyes tapasztalatból és a baráti körben lévő tapasztalatból mondom. Egyik ismerősünk évekig “bolti kaján élt”. Candidiázisa lett, alig bírták megggyógyítani, majd mondtuk neki, főzz magadra! Kerüld el a tiltott alapanyagokat és főzz! Ha hiszitek, ha nem: helyre állt a vércukra, megszűnt a Candida fertőzése, helyreállt a koleszterinje…Kell ennél több?

– Az otthon főzés drága! – Meglepődnél mennyivel olcsóbb. Ha csak azt számolod, hogy egyszerre mennyi adagot főzöl le, rájössz pár alkalom után, hogy sokkal jobban kijössz a havi büdzsédből, ha főzöl és nem készételeket eszel.

Rengeteg hasonló dolgot említhetnénk még, de remélem ez is elég meggyőző volt. Főzzetek otthon, hiszen a főzés kikapcsol. Kreatívkodj. Még egy fáradt nap után is lehet a főzés pihenés. És a hazai ízeknek nincsen párjuk!

Ha nincs ötleted mit főzz éppen, vagy nem tudod, melyek a szezonálisan elérhető zöldségek, gyümölcsök, keresd Facebook oldalunkat, nézd Majorunk oldalát!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×