Dark Mode On / Off

Kitekintő: A Douro-völgy

Douro-völgy

Álomszerű kilátás, nagyszerű borok jellemzik Portugáliában a Douro-völgyet, az ország egyik legszebb borvidékét. Jellegzetes, hangulatos táj, melyet kár lenne kihagyni utazásaid során!

A folyó, melyről kapta a nevét

Észak-Portugália „ütőerének” is nevezik a Douro folyót, melyről a vidék kapta a nevét. Hogy miért?  Egyrészt a völgynek fontos, gazdasági jelentősége van, másrészt közlekedési útvonal, a hajós szállítmányozás okán is. A Douro folyó nem csak Portugália, hanem Spanyolország fontos folyója is. A folyó nevét, két monda alapján is kaphatta a régmúltban. Az egyik szerint Spanyolországban a folyóhoz közel eső hegyekben, sok helyen mosták az aranyat, az ouro-t és innen ered a Douro név. A másik teória szerint a víz csillogásáról kapta, mely úgy csillog a napsütésben, mint az arany.

Hol található és meddig tart a vidék pontosan?

Az Alto Douro borvidék Portótól körülbelül 70 km-re kezdődik, és egészen a spanyol határig tart. A folyó mindkét oldalán a part dimbes-dombos, kanyargó. A szőlősorok, a teraszos, lépcsőzetes kialakítás, a völgyek, erdők, az oliva ültetvények, a jellegzetes portugál farmházak, udvarházak (quintas) a várromok és még egyben található várak, kastélyok, kápolnák, kolostor maradványok, az elszórt apró falvak, települések, a rengeteg zöld, ameddig a szem ellát… Egész egyszerűen varázslatos és leírhatatlan, melyet egy kép sem ad vissza teljes egészében.

Douro-völgy legjellegzetesebb bora

Az ismert és világhírű portói bor hazája a Douro-völgy.Ez az első kijelölt bortermelő vidék a világon, melyet kifejezetten bortermelésre használnak.Az érdekesség, hogy Magyarország is magáénak tudja e megtisztelő címet. Hazánkban 1703-ban II. Rákóczi Ferenc, Tokaj-Hegyalja borvidék besorolását, minősítését rendelte el.

Körülbelül a 17. század fordulója óta, a Douro-völgyben termő szőlőből készítik a híres portói bort. A hivatalos bortermelő régiót 1756-ban hozták létre, bár már az ókorban is ezzel foglalkoztak a völgyben élők.

Számos monda kapcsolódik a folyóhoz és a völgyhöz!

1678-ban háborúba keveredtek az angolok a franciákkal. Így a kedvelt bordeaux-i borok exportálását megszűntették, bor nélkül maradtak. Ekkor lendült fel a portugálok borászata. Tölgyfahordókban a folyón úsztatták le a borokat. Hogy azok ne romoljanak el, borpárlatot (brandy-t) adtak hozzá. Ezzel az ötletükkel javult a bor minősége és a cukorfoka is, illetve hosszabb ideig volt eltartható romlás nélkül, megőrizte gyümölcsös aromáját is. A borokat fahordókban érlelik, majd keverik a borpárlattal. Az így készülő likőrbor alkoholtartalma 18 és 22% közötti mozog.

Ezeket a városokat érdemes meglátogatni, ha Douro-völgyben jár az ember:Peso da Régua, Pinhão, Lamego

Gyakran azt gondolják az emberek, hogyha Portóba utaznak, akkor nagyon közel van Douro-völgye, csak átruccannak. Pedig nem, több mint 100 km a kettő közötti távolság.

Az Alto Douro nevű borvidék az UNESCO kulturális világörökség része. Itt található a Douro Nemzeti Park is, amit szintén kár kihagyni.

ITT TUDSZ ÉRDEKLŐDNI AZ PORTUGÁLIA FÖLDJÉRE AZ UTAZÁSOKRÓL:

Duncsák Krisztina portugál utaskísérő és esküvőszervező

Email: magyarutaskisero@gmail.com

Telszám: +351 969479453

Weboldal: http://portugalhu.com/

Instagram: https://www.instagram.com/portugalhu_/?hl=hu

https://www.instagram.com/portugalhueskuvo_/?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/portugalhu/

ELŐZŐ KITEKINTŐ CIKKEINK:

Utazás Új-Zélandra

Mit keresnek a kecskék az Azori-szigeteken?

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×