Dark Mode On / Off

Gyerekbarát kert: Játék a kertben biztonságosan

„Ahhoz hogy kellőképpen gyermekbiztos és ösztönző hatású legyen a kertünk, csak néhány kreatív és színes elképzelés, s legfőképp tudatosság szükséges – vallja Tóth Ádám, a Kertguru kertépítő szakértője. Felmászni egy fára vagy egy szikla megmászása sokkal izgalmasabb egy izgága csemetének, mint azok a drága dolgok, melyekért fizetni kell.”

Szakértőnk megosztott velünk – mi pedig a kedves Olvasóval – néhány dolgot, amit érdemes figyelembe venni a lurkók szempontjából:

  • A gyerekek szeretik a kertben a kihívásokat – fára mászni, eldugott sarkokat, zugokat, hasadékokat keresni, melyeket fel lehet fedezni, ahol megízlelhetik az izgalmat és a misztériumot – akárcsak a mesékben -, táplálva képzelőerejüket. A homok, víz és sár szintén jó móka számukra.
  • Ha fel szeretnénk egy fát szerelni kötéllel, kerék abronccsal vagy létrával, vagy esetleg egy kisebb házat készíteni a fa tetejére, akkor ellenőrizzük, hogy elég erős- e a faág,elég stabil- e a fa.
  • A kertbe fűmag vásárlásakor válasszunk inkább lágyabb tapintású fű fajtát, mint amilyen egy erdei tisztáson is található, ne érdes, szálkás fajtát.
  • Ne várjuk el a gyerekektől, hogy fenntartsanak egy zöldség parcellát, ugyanis idővel érdeklődésük alábbhagyhat az ilyen kertészkedős dolgok iránt. De ha mindenképp szeretnénk zöldségeket, érdekessé tudjuk tenni számukra – készítsünk a gyerkőcökkel petrezselyem csokrot, húzzuk ki közösen a bébirépát vagy a krumplit a földből. Válasszunk színes virágpalántákat, mint például a banksia.
  • A százszorszépből nyakláncot lehet készíteni, a fatörzs darabokra titkos üzeneteket lehet írni.

Kis kert nagy ötletek gyerekeknek

Egy kisebb kert esetén csak fantázia és kreativitás kérdése a szülők részéről a játszóterület kialakítása során, hogy gyermekünk jól érezze kint magát. Lehet, hogy nincs elegendő hely egy úszómedencének, mászókának vagy egy hintának, Tóth Ádám kertépítővel összeszedtünk egy- egy játékos ötletet, amiket kisebb kertekben is meg tudunk valósítani.

Tipp1# Cserepes növények

Előfordul, hogy nincs hely talpalatnyi kertünkben egy nagyobbacska veteményesnek, hogy gyermekünk lefoglalja magát a zöld övezben, egy kis cserepes növény is megfelel a célnak: a jól megválasztott virág színe, a fűszernövények élénk illata el fogják bűvölni a totyogó korban lévő gyerkőcöket. Hadd segédkezzenek a palántázásban, és kísérjék figyelemmel, ahogyan a növények fejlődnek.

Tipp2# Építsünk kinti kuckót!

Nem kell egy egész házikóra gondolni, mindössze egy sátorra, vízhatlan ponyvával és egy piknik takaróra van szükség. Gyermekünk egyszerűen odáig lesz a kinti „kempingezés” ötletétől, főként nyári esőben, behúzódva a vízcseppek elől.

Tipp3# Szerezzünk be egy pancsolót vagy egy magasított homokozó asztalt

Egy helytakarékos pancsoló vagy homokozó asztal a tökéletes megoldás egy minden iránt érdeklődő, kíváncsi természetű totyogónak, ahol ásni, építeni, csobbanni tudnak. A „tevékenység” kevésbé látszik majd meg a ruházatukon is…

Tipp4# Színes varázskréta

A gyerekek imádnak színes krétákkal firkálni, ugróiskolát rajzolni. Ha a kertünkben vannak tipegők, arra nyugodtan rajzolhatunk közösen állat lábnyomokat, írhatunk rá üzeneteket különböző feladatokkal, így akadálypálya is készülhet.

Tipp5# Puha talaj a lábikóknak

A többnyire mezítláb tipegő csöppségeknek vehetünk puha műfüvet, így elkerülhetjük, hogy a kemény betonon totyogjanak. Könnyű lehelyezni, tartós és kellőképpen puha a földön játszó kicsiknek.

Tipp6# Műanyag csövek játékban

Maradék műanyag csövekből összecsavarozhatunk a kerítésen egy érdekesen kacskaringós, lejtős csatornarendszert, ehhez már csak műanyag vödrök és kancsók kellenek: a gyerekek az előbbiből öntögethetik, utóbbiba pedig gyűjthetik a vizet. Ha félbevágott csöveink vannak, az kiváló például a fürdő játékok úsztatására.

Manapság a gyerekek túl sok időt töltenek a lakásban ahelyett, hogy a friss levegőn lennének jó időben. Éppen ezért itt az ideje, hogy különböző eszközökkel, ötletekkel rávegyük őket arra, minél többet játszanak kint a kertben és élvezzék a napsütést a természetben, viszont egyben a mi dolgunk, hogy ehhez kellőképpen biztonságos környezet biztosítsunk.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×