Dark Mode On / Off

Bodzaszörp: Itt az idő!

bodzaszörp

Eredetileg csak bodzaszörp készült volna, de ahogy haladtunk a gyűjtögető út során az akácfák alatt egyre inkább kíváncsi lettem, vajon szörp készíthető-e akácvirágból. Miért ne?

Az interneten vadászva alig pár receptúrát találtam, de mivel mindenhol főleg szirupot készítettek és ennek köszönhetően hihetetlen mennyiségű cukrot tettek hozzá, gondoltam, akkor itt az idő elkészíteni a mi saját, a sziruphoz képest cukormentes verziót. Természetesen minimális cukor került bele, de nagyjából annyi, mint egy limonádéba.

A bodzaszörp receptje is hasonlóan néz ki az akácéhoz.

A lé készítés az alábbiak szerint történt

Felforrósított vízbe (kb. 3 liter) 5 evőkanál kristálycukrot, 15 ek. citromlevet tettem, majd hagytam kb 30 foknyira lehűlni. A lé gyakorlatilag elékszült, már csak a friss virágokat kellett beleszórni.

Míg a lé hűlt, addig a bodzavirágokat levágtam a virágszárakról, hogy lehetőleg a legtisztábban csak a virágok kerüljenek a szörpbe. Az akáccal is ugyanígy jártam el, a virágokat lehúztam a virágzati szárról, majd alaposan megmostam mindkettőt (a bodzát és az akácot is), és már került is bele mindkettő a saját edényébe, melyben már a kihűlt lé fogadta.

Alaposan átkevergettem őket, és a fazekakat letakartam egy-egy lapostányérral, hogy az aromák bentmaradjanak. Néha felemelgetem a fedőket, hogy átkeverjem, egészen addig, míg minden virágot el nem lep a víz.

Az akácnak elég az 5-6 órányi ázás, de már pár perc alatt is fenséges akácvirág-aromájú nedű kerekedett belőle. Ahogy teltek az órák, minden egyes kevergetéskor belekóstoltam a lébe, és egyre inycsiklandozóbb lett a végeredmény.

A bodza leszűrése csak holnap lesz, hogy legalább egy egész napot ázzon.

Ha elkészültek a levek, jól zárható üvegpalackokba öntjük és a hűtőbe kerülnek. Kis higítással nagyszerű ital készíthető belőlük!

Érdemes kipróbálni!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×