Dark Mode On / Off

Homokon termelni?

Az elmúlt években egyre több gazdálkodótól hallani, hogy feladja eddigi életét és abbahagyja a gazdálkodást. A legtöbbször az ok: “Ezen a talajon nem lehet megtermelni semmit!”. Gondolom nem először halljátok ezt a gondolatot és érezni rajta az elkeseredettség és reményvesztettség is.

Az Alföldön jártunkban-keltünkben egyre több innovatív céggel találkozunk, akik bizony homokon, vályogos homokon termelnek – nagy eredményekkel, nagy felületen. De vajon mi az ő titkuk? Miért mertek belevágni?

Az egyik legnagyobb probléma a homokon való termesztésbe, hogy a talaj vízgazdálkodása problémás, bár az is igaz, hogy a (nem vályogos) homok talajokon rövid ideig áll csak meg a nagy mennyiségű esővíz is, de ahol vályogosabb a talaj, ott viszont latyakos, “ezer-tó-országa” állapotok uralkodnak.

A másik nagy probléma a homokos területeken, hogy a tápanyagutánpótlás sokszor egy költséges feladat. Ezek a plusz költségek természetesen a megtermelt áru költségeit is növeli, így emelve a piaci árát. Viszont a piacon való értékesítéshez piacképes ár (is) kell.

A tápanyag-utánpótlásra egy újszerű technológiai újítással találkoztunk,  miszerint a biogáz üzem által “termelt” anyagot juttatják ki folyékony trágyához hasonlóan a termőterületekre.

Másik lehetőség olyan kultúrák termesztése, melyhez kifejezetten homokra van szükség. Opció lehet erre vonatkozóan a spárga, bogyós gyümölcs is. Emellett viszont lehetőség nyílik arra is, hogy különböző pályázatokon keresztül technológiai fejlesztéssel valami újba kezdjen bele a gazdálkodó. Legyen az gombatermesztés vagy emeltágyas technológia, az biztos, hogy lehetőség bőven van, csak meg kell találni azokat a forrásokat, melyek az átalakítást lehetővé teszik.

A komplex gondolkodás és a megújulásra való igény is nagyon fontos. Divatját múlt talán az a gondolkodási mód, hogy nagyapáink is paprikatermelők voltak, így mi is azok vagyunk. Ha a piac vagy a környezet megköveteli a változást, akkor változni kell. Változtatni kell. Ha ez kultúraváltást jelent, akkor arra van szükség, de ha teljes termesztéstechnológiát kell váltani, akkor meg kell keresni a lehetőségeket és az új dolgok felfedezésében rejlő örömet.

Ha pont ebben a cipőben jártok és szeretnétek valami újba belekezdeni, keressetek minket bizalommal szerkesztőségi címünkbe, biztosan tudunk segíteni, hova és merre érdemes fordulni!

 

Ajánlott cikkek