Dark Mode On / Off

Homokon termelni?

Az elmúlt években egyre több gazdálkodótól hallani, hogy feladja eddigi életét és abbahagyja a gazdálkodást. A legtöbbször az ok: “Ezen a talajon nem lehet megtermelni semmit!”. Gondolom nem először halljátok ezt a gondolatot és érezni rajta az elkeseredettség és reményvesztettség is.

Az Alföldön jártunkban-keltünkben egyre több innovatív céggel találkozunk, akik bizony homokon, vályogos homokon termelnek – nagy eredményekkel, nagy felületen. De vajon mi az ő titkuk? Miért mertek belevágni?

Az egyik legnagyobb probléma a homokon való termesztésbe, hogy a talaj vízgazdálkodása problémás, bár az is igaz, hogy a (nem vályogos) homok talajokon rövid ideig áll csak meg a nagy mennyiségű esővíz is, de ahol vályogosabb a talaj, ott viszont latyakos, “ezer-tó-országa” állapotok uralkodnak.

A másik nagy probléma a homokos területeken, hogy a tápanyagutánpótlás sokszor egy költséges feladat. Ezek a plusz költségek természetesen a megtermelt áru költségeit is növeli, így emelve a piaci árát. Viszont a piacon való értékesítéshez piacképes ár (is) kell.

A tápanyag-utánpótlásra egy újszerű technológiai újítással találkoztunk,  miszerint a biogáz üzem által “termelt” anyagot juttatják ki folyékony trágyához hasonlóan a termőterületekre.

Másik lehetőség olyan kultúrák termesztése, melyhez kifejezetten homokra van szükség. Opció lehet erre vonatkozóan a spárga, bogyós gyümölcs is. Emellett viszont lehetőség nyílik arra is, hogy különböző pályázatokon keresztül technológiai fejlesztéssel valami újba kezdjen bele a gazdálkodó. Legyen az gombatermesztés vagy emeltágyas technológia, az biztos, hogy lehetőség bőven van, csak meg kell találni azokat a forrásokat, melyek az átalakítást lehetővé teszik.

A komplex gondolkodás és a megújulásra való igény is nagyon fontos. Divatját múlt talán az a gondolkodási mód, hogy nagyapáink is paprikatermelők voltak, így mi is azok vagyunk. Ha a piac vagy a környezet megköveteli a változást, akkor változni kell. Változtatni kell. Ha ez kultúraváltást jelent, akkor arra van szükség, de ha teljes termesztéstechnológiát kell váltani, akkor meg kell keresni a lehetőségeket és az új dolgok felfedezésében rejlő örömet.

Ha pont ebben a cipőben jártok és szeretnétek valami újba belekezdeni, keressetek minket bizalommal szerkesztőségi címünkbe, biztosan tudunk segíteni, hova és merre érdemes fordulni!

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×