Dark Mode On / Off

A hernyókártétel ellen még védekezni kell a fagyokig

Ugyan a kinti hőmérséklet már egyre kevesebb és a rovarok egy részén már látszik a nyugalmi időszak eljövetele, mégis a hernyókra és poloskákra muszáj odafigyelni, mert nagy károkat tudnak még mindig okozni.

A legnagyobb aktivitást a bagolylepke fajok okozzák, de a zöld vándorpoloska is komoly kártételt mutat még mindig annak ellenére, hogy az ázsiai márványpoloska már csekélyebb aktivitást mutat.

A zöld márványpoloska minden fejlődési alakja aktív.

A zöldségeskertben a káposztalepke hernyójára oda kell figyelni. Mivel egy polifág kártevőről beszélünk, megrágja a paradicsom, paprika és káposzta, de akár a padlizsán termését is. Jellegzetes zöld színű hernyója van, nem tévesztendő össze a bagolylepkék hernyójával. Ellene a felszívódó hatású piretroidokat lehet kijuttatni, de az élelmezési várakozási időkre nagyon figyeljünk oda, elvégre a késői szüretek időszaka van. Esős, nedves időben viszont sokuk elpusztul, ami előny lehet egy ökokertben. Biológiai készítmény ellene a Dipel.

Bagolylepke bíbor kasvirágon

A bagolylepkék között a saláta bagolylepke hernyójával lehet talán összetéveszteni, melynek szintén zöld hernyója van.

A gyümölcsmolyokra viszont már nem lesz idén gond.

A nyugati dióburoklégy viszont tetemes károkat okoz még most is.

A vetési bagolylepke az elhagyott, ápolatlan kertekben és területeken is nagy gondot okoz. A selyemfényű puszpángmoly egészen július óta aktív és ez az aktivitás szintén a fagyok beálltáig lesz jelentős.

A hernyókártételek ellen azért célszerű most is védekezni, mert a hernyók lárva alakban telelnek át és kora tavasszal is táplálkozni fognak még.

Feketepenész és mézharmat őszibarackfa leveleken

A gyümölcsfákon egy újabb gradációja van a levéltetveknek, melyeknek köszönhetően a fentmaradt termések és levelek is mézharmatosak, majd feketepenészesek lesznek. Ilyen esetben érdemes nagy nyomású vízzel a fákat lemosni és ezzel együtt a hangyáknál is megakadályozzuk, hogy újra felvigyék a fákra a levéltetveket.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Varga Szabolcs

Varga Szabolcs

Agrármérnök, szaktanácsadó
Gyümölcsfák metszés-specialistája

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×