Dark Mode On / Off

Miért masszíroz a macska?

Akinek volt már macskája, tudja, hogy a cicák mennyire szenzitív lények. Dorombolnak, dagasztanak, nyalogatnak…de nem árt tisztában lenni kommunikációs eszközeikkel.

A kutyatartók rendszerint félreértelmezik a macskák viselkedését, sokszor önzőnek, butának tartják őket, pedig a macskák intelligensek és ugyan sokkal önállóbbak, mint a kutyák, legalább annyira tudnak szeretni egy gazdát.

A macskák jellegzetes viselkedése a dagasztás, mely lehet az ember keze, mellkasa vagy akár a takaró is. Egyes macskák ilyenkor nyáladzanak is, mert a kiskölyök korukra emlékeznek, amikor még az anyamacskán szopiztak. Ezzel a jellegzetes mozdulattal jutottak a tejhez és ilyenkor újra élik ezt az időszakot “lélekben”.

Éppen ezért szeretnek az emberek mellkasán feküdni, pihenni a cicák.

TUDTAD?

A macskák nem véletlen pislognak! Képesek szó szerint kacsintani, amit az emberek arcának vizsgálásával sajátítanak el. Ez is a szimpátia és a szeretet jele náluk.

Míg a kutyák mintegy 10 féle hangjelzést ismernek, a macska körülbelül 100-at használ (őséhez, az afrikai vadmacskához hasonlóan, melynek azonban kissé mélyebb a hangja).

A macskák képesek doromboló hang képzésére, mely általában örömet fejez ki, néha azonban a fájdalom jelzésére is szolgálhat. A nőstények szülés közben vagy kölykeikhez visszatérve is dorombolhatnak, a kölykök pedig szoptatás közben. Egy ideig több elmélet is létezett arra vonatkozóan, hogyan történik a doromboló hang képzése, például be- és kilégzés közben a hibás hangszalagok rezgése folytán, a verőérnek csapódó vér hangja által vagy a nyelv mozgatása segítségével, esetleg közvetlenül a tüdő megrezegtetésével. Idővel azonban megállapították, hogy a hangot a gége ritmikus impulzusai hozzák létre.

A macska képes a dorombolással egyidőben nyávogni, de előfordul az is hogy lassan pislog közben, illetőleg a szemeit részben vagy egészben lehunyva pihen.
A dorombolás segítségével a macska meg is nyugtatja magát, így valószínűleg ezért dorombol abban az esetben is, ha fájdalmai vannak. Egyes kutatók feltételezése szerint a dorombolás során létrejövő rezgés
kedvező hatást gyakorol a csontok és a szervek gyógyulására.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×