Dark Mode On / Off

Ellepnek a szúnyogok? Íme a természetes megoldások!

Tényleg naphosszat lehetne sorolni azokat a tájegységeket, ahol szúnyoginvázió van, nem lehet megmaradni a kertben, a vízparton, de a szúnyoghálómentes lakásokban sem. A szúnyogirtást hol végzik, hol nem: sokan félnek a vegyszerektől.

De létezik már egy olyan verzió is, amikor a mikrobiológiát hívjuk segítségül, így az emberekre veszélyes vegyszerek helyett természetes megoldásokat alkalmaznak már egyre többfelé.

Mikrobiológiai szúnyogirtás? Mi az?

Valódi hatékony módszerek között keresgéltünk, így találtunk rá a legismertebb Bti-módszer hatásmechanizmusára. Egy természetben is élő talajlakó baktérium, a Bti (Bacillus thuringiensis ssp. israelensis) okozza a toxikus hatást. Ezt már más növényvédelmi biokészítménynél is hallani lehetett, hiszen a Dipel DF 20 g egy III. kategóriájú szer, melyet a hernyókártételek ellen használunk jó pár éve. A hatása úgy működik, hogy a hernyó pár órán belül befejezi táplálkozását, papírforma szerint egy órán belül, majd a fertőzés következtében 3-4 napon belül elpusztul.

Ez a spóraképző, természetes talajlakó baktérium egy fehérje alapú baktérium-toxint (méreganyagot) termel. A szúnyogok esetében sincs másképp, mint a fent említett hernyók ellenszerénél. Ezt kiszórva a vízfelületre, a vízben élő szervezetek elfogyasztják, de a méreganyag szelektív hatásmechanizmusának köszönhetően megfelelő koncentrációban csak a csípő- és a púposszúnyog lárváit pusztítja el. Ez azt jelenti, hogy kertitavaknál, nagyobb vízfelületeknél, állóvizeknél érdemes használni.

Ennek tudományos alapja, hogy a Bti-baktérium hatékonyságát a spóra mellett képződő fehérjekristályok (delta-endotoxin) okozzák, melyek protoxint tartalmaznak.

A hatás a szúnyoglárvák belében jelentkezik, vagyis a hatást tehát nem maguk a baktériumok okozzák, hanem a fehérjetestek, melyeket termelnek. A bélsejtek megdagadnak és szétdurrannak.  Pontosan ezért nem is bánjuk, hogy szelektív, hiszen így a tavi növényzetre és egyéb élőlényekre teljesen veszélytelen.

TUDTAD? GMO és a Bacillus thhuringiensis

A hernyók, vagy burgonyabogarak ellen ható más Bacillus thurimgiensis törzsek toxintermelő tulajdonságát génsebészeti úton beépítik haszonnövényekbe (ezt nevezzük GMO-nak), melyek a toxin tulajdonságával felvértezve védettek lesznek a hernyók, vagy burgonyabogarak ellen.

Milyen növényeket használunk szúnyogűzésre?

A Bacillus thuringiensis ssp. israelensis -en kívül azért növényekkel is lehet szúnyogot űzni, bár hatékonysága azért messze nem ekkora.

Szúnyogűző néven a Plectranthus caloides, vagyis az Illatos kakassarkantyú az egyik legismertebb szúnyogok elleni balkonnövény. Ablakba ültetve, pergolára kitéve vagy a teraszra…mindig olyan helyre tegyük, ahol többet tartózkodunk mi magunk is. Vízigényes és jól tűri a tűző napot, déli oldalra való dísznövény.

Kép: Wikipedia

Másik nagy kedvencünk a poloskák és szúnyogok ellen a Hegyi menta, melynek sokkal több illóolaja van, mint a megszokott mentáknak, így házi kozmetikumot is ebből célszerű készíteni.

Kép: Kertportál Major

Lila virágát a méhek nagyon szeretik, nyár közepén virágzik igen hosszan. Szárítva is megtartja élénklila színét, így kiváló szárazvirágcsokornak is.

Levágott hajtásait rakhatjuk vázába, akárcsak a szúnyogűzőjét. Mindkettő rendes vízcsere mellett meg is gyökerezik.

Illóolajos megoldásunk: teafaolaj

Tavaly is már gond volt az elképesztően sok szúnyog és ezért elkezdtünk mindenféle kencét kipróbálni, vajon mi válik be. Házilag készítettünk zsírral rozmaringkrémet, ami egy közepes megoldás volt, ellenben a kullancsok is messzeföldön elkerülték a kutyákat, amikor rozmaringos krémmel kentük be a nyakörvüket is.

Az idei legjobb eddigi megoldás a 100%-os tisztaságú doTERRA olajokból a Teafa olajjal volt, hozzákevertük egy kis cinkes kézkrémhez, melyet a gyógyszertárban lehet beszerezni és már használható is. Vigyázz azonban, hogy a teafaolajos krémekkel nem szabad napozni, mert fotoérzékenyek.

Elég 2-3 csepp belőle a kézkrém teljes tubusába, el kell keverni benne és kész is. Arra figyelj oda, hogy mindig 100%-os tisztaságú illóolajokat kenj a bőrödre és használj növényvédelemre is, mert az olcsó illóolajok tele lehetnek olyan plusz vegyianyagokkal, ami allergiás kiütések mellett más problémákat is okozhatnak. Ez az összes aromaterápiás illóolajnál fontos. Mi ezért választottuk a doTERRA olajait, mert megbízhatóak ebből a szempontból is.

A teafa olajat használhatod úgy is, hogy az ablakpárkányra cseppentesz belőle 1-1 cseppet, mert szintén hatékony lesz a szúnyogok szempontjából. Azért persze nem árt a szúnyogháló, de ez az intenzív illat megzavarja a szúnyogokat és elkerülik a helyet, mint a citronellás gyertya esetében.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×