Dark Mode On / Off

Díszes kaspók házilag

A kert és a lakás ékessége lehet egyaránt. Egy kis kreativitás és máris készen van a házilag díszített kaspó, váza vagy tál. DIY rovatunkban most a díszes kaspók házilag elkészítését vesszük sorra.

A díszes kaspók házilag könnyen elkészíthetők. Pár ötletet adunk indulásképpen dekupázzsal, üvegfestéssel, ragasztással kapcsolatban!

Az unalmas és egyforma kaspókat házilag is fel tudjuk dobni, bármilyen mintával, vagy gyöngyökkel, amihez éppen kedvünk van.

Ha szeretjük a szalvétaragasztás művészetét, akkor itt itt is alkalmazhatjuk, kitűnő megoldás főleg a fából, agyagból készült kaspókhoz.

Egy kis dekupázstechnikai ismertető: 


Papírképek, díszítőmotívumok


A dekupázsoláshoz többféle papírt is használhatunk: áruknak és a széles mintaválasztéknak köszönhetően a legnépszerűbbek a szalvéták, melyeknek a legfelső, leheletvékony rétegét alkalmazzák ehhez a technikához. Hátrányuk, hogy a ragasztótól átnedvesedett minta könnyen szakad.

Hasonlóan népszerűek a szalvétánál jóval erősebb anyagú mintás csomagolópapírok.

A kiváló minőségű dekupázs- vagy Tassotti-papírok speciálisan ehhez a módszerhez készült ívek, melyeken a mintákat egy adott téma szerint, több méretben csoportosítják.


A dekupázsoláshoz tulajdonképpen bármilyen papírból kivágott minta használható, így a fénymásolt fekete-fehér nyomatok, de akár színes magazinokban fellelt fotók, grafikák vagy rajzok is megfelelnek a célnak.

A kisebb darabokra vágott, selyempapírszerű decopatch vagy foltdekupázs papírokkal felületeket lehet beborítani. Foltozott, patchworkszerű hatást ad, így különösen alkalmas kollázsok készítéséhez.

Olló, sniccer, hobbiszike


A szükséges vágószerszám a minták méretétől és a papír vastagságától függ. A vékony szalvétákhoz és a kicsi motívumokhoz inkább a kisebb, hegyes végű olló a megfelelő.

A vastagabb papírokhoz és a nagyméretű mintákhoz jó a nagyobb olló is. A legapróbb, cirkalmas motívumok is könnyen és pontosan kivághatók snicerrel vagy hobbiszikével.

Ecset


A lapos sörte ecset általános felületekhez, a szivacsos végű finomabb, igényesebb mintákhoz ajánlott.

Dekupázsragasztó és lakk


A legtöbb dekupázsragasztó nemcsak a kivágott minták felragasztására, de laknak is alkalmas. A kivágott papírmotívumok alá és fölé is kell kenni belőle, hogy a minta tökéletesen rásimuljon a felületre. Száradás után a ragasztó teljesen áttetszővé válik.

A díszített felületet többször is át lehet kenni vele, vízálló, fényes és tartós lakkréteget képez rajta. A fára, kartonra, gipszre használható általános dekupázsragasztón kívül gyertyára, textilre és porcelánra is kapható ragasztó. A textilre valót vasalással, a porcelánra valót pedig kiégetéssel fixálhatjuk.


Lakkok külön is vásárolhatók, melyekkel a dekupázsolt felületnek utólag selymesen matt vagy fényes bevonatot lehet adni. Léteznek háromdimenziós hatást biztosító vagy repesztett felületet képező lakkok is.

Tapétaragasztó

Hasonlóan a dekupázsragasztóhoz, ezzel is rögzíthetjük a papírmintákat, de leginkább a vastagabb papírból készült motívumok gyűrődésmentes ragasztásához ajánlott. Fára, kartonra dolgozhatunk vele

Mivel kültérre kerül többnyire műalkotásunk, ezért ne feledkezzünk meg az alapos lakkozásról sem. Egyszerű kültérre is ajánlott lakkot használhatunk, akár több rétegbe is.

Díszítő festésnél is figyeljünk arra, hogy a végső lépés a lakkozás legyen, hogy ne mosódjon le a minta a felületről a későbbiekben.

Gyöngydíszítés:


A legkülönbözőbb formájú és színű gyöngyöket kaphatjuk meg az un. “Hobbyboltokban” vagy a gyöngyösboltokban. Már csak a folyékony ragasztó kell hozzá, és minden adott, hogy nekiálljunk a munkának.
Itt figyelembe kell venni, hogy milyen felületre szeretnénk ragasztani, mert a ragasztó típusa ettől függ.

A mintát elő is rajzolhatjuk, vagy véletlenszerűen rászórhatjuk a felületére a kaspóknak. Száradás után már bele is tehető a cserepes növényünk.

Tipp: Olyan növényt ültessünk bele, ami bírja a tűző napot! A legjobban a gyönggyel készült kaspók a napsütötte kertrészben mutatnak, ezért a növényt is ezekhez az igényekhez válasszuk ki!

Ragasztásnál nem csak gyöngyöket használhatunk. Előre leszárított virágfejeket, leveleket, terméseket is felragaszthatunk a kaspóra, agyagcserépre, vagy üvegedényre is.

Ezeknél viszont a lakkozást nem szabad elfelejteni, hogy megvédje a növényi részeket az időjárás viszontagságaitól.

Festés:


Kedvünktől függően festhetünk is a kaspókra, lessünk el egy szép virágot a kertben, vagy faleveleket, és ha van elég kézügyességünk, akkor örökítsük meg a tálakon felületén is.

Ha biztosra akarunk menni, akkor rajzoljuk elő a mintát itt is, és akkor utólag festeni már sokkal könnyebb! Lakkozni itt se felejtsük el a végén a művünket!

Ha a legelső alkotások nem is sikerülnek mesterien, ne adjuk fel! A lényeg, hogy alkotunk, és ezt tiszta szívből tesszük!

TÉMA: Díszes kaspók házilag

DIY tippeket IDE KATTINTVA találsz

Facebook oldalunkat itt követheted!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×