Dark Mode On / Off

A meggyről bővebben

meggy

Szívesen tesszük el befőttnek, lekvárnak, dzsemnek, aszalva vagy egyszerűen kimagozva lefagyasztjuk. Előszeretettel alkalmazzuk süteménybe, lepénybe vagy éppen levest készítünk belőle, de frissen a legegészségesebb. Egyszóval szívesen fogyasztjuk, de azt már kevesen tudják, hogy mennyire jó hatással van a szervezetünkre.

Minden egyes növény tartogat a számunkra valami felfedezni valót. Nem létezik haszontalan növény! Ez is csupán a köztudatunkban terjedt el, de itt az ideje, hogy ebben is másképpen lássunk és megújítsuk ismereteinket. A növények hatásainak tanulmányozásával nem csak ismereteinket változtathatjuk meg, hanem az egészségünket is megőrizhetjük. Azzal, hogy tudjuk egy növény jótékony, megelőző vagy éppen gyógyító hatását, a gyógyszertárakat is egyre kevésbé kell látogatnunk.

Vizsgáljuk ezt meg most a meggynél. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a meggynek magas a sav- és antocianin tartalma. Még egy cseresznyével szemben is lényegesen magasabb. Magát a piros színt az antocianin festékanyagok okozzák, melyek nagyon magas az antioxidáns tulajdonsággal bírnak. Rendszeres fogyasztásával az immunrendszerünket is támogatjuk.

Vitaminokban (A, B1, B2, C) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, cink, vas, magnézium), gazdag. Nagyon magas antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz. A meggyben lévő antioxidánsok jó hatással vannak a fejfájásra, ízületi megbetegedésekre. Szerepet játszanak a vénák falának rugalmassága megőrizésében, így a visszérbetegség kialakulásának megelőzésében is részük van.

Egyedülálló a vértisztító hatása. A szívre való jótékonyhatása kimagasló, szívritmus zavarok helyre állításánál is segédkezik. De vese, és májműködést is serkenti valamint az emésztést is elősegíti. Hatást fejt ki a belek mozgására. A B- vitamin a keményítő és fehérje feldolgozását, felszívódását segíti elő.

Vírusölő és antibakteriális hatóanyag tartalma miatt alkalmazhatjuk, meghűlésre, torokfájásra, köhögésre, náthára még az izomláz ellen is hatásos. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az inzulintermelésre is jótékonyan hat.

Minden kertbe javaslok legalább egy meggyfát, ami pár év elteltével már biztosítja a család éves fogyasztását.

Borítókép: pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×