Dark Mode On / Off

A levéltetvek nem dohányoznak!

Itt a jó idő, kezdenek érni a zöldségek, gyümölcsök és egyre több a levéltetű. Mit tehetünk ellene?

A levéltetű irtása mindig egy érdekes kérdés, sokan a vegyszerre, sok a bio megoldásokra esküsznek, és a két tábor általában nem ért egyet. Mi a bio megoldások híve vagyunk, már csak azért is, mert fontosnak tartjuk, hogy mit eszünk, és azt amit megeszünk, milyen behatások érik. Természetesen a bio termesztés ellenzői mindig felhozzák, hogy bizony a légkörből, esőből, talajból beszivárog minden, ezért teljesen 100% bio nincs, de az biztos, hogy sokat tehetünk azért, hogy növényeinket biológiai úton védjük inkább, mint a vegyszergyárakat gazdagítva, magunkat megkárosítva.

A termények érésekor a vegyszeres kezelések szinte ki vannak zárva, vagy legalábbis a nagyja, és nagyon oda kell figyelni az élelmezési várakozási időkre is. Rengeteg szer 14 vagy 30 napos, így a választás nem könnyű. Erre jók a már bevált bio megoldások, vagy közel bio megoldások.

A levéltetvek és a szappan

Levéltetű ellen a káliszappanos lemosást már rengetegen leírták, így ebben mi sem vagyunk elsők. A dísznövényektől a zöldségeken át a gyümölcsökig a szappanos vizes öblítés bevált módszer. Csak fel kell oldani egy kis szappant vízben és kézi permetezővel befújni a levéltetves növényeket. Ez a megoldás leander pajzstetveinél is működik, mert a viaszos pajzsukat is megkezdi, így ennél a kártevőnél is bevethető a jó öreg káliszappan. Hogy honnan szerezhetsz? Háztartási bolt, gazdabolt, de ha van otthon “baba-szappan”, akkor az is teljesen megfelel a célnak. Arra azonban vigyázz, hogy a talajt ne öntözd be vele!

Azért a “baba-szappan” a legideálisabb, mert abban van a legkevesebb színezőanyag, de a legideálisabb a természetes natúr szappan lenne, ami 100%-ban természetes.

A levéltetvek nem dohányoznak!

Másik hatékony megoldás, bár kevésbé számít talán bio megoldásnak a nikotinos kezelés. Régebben volt főleg divat, hogy cigarettát áztattak vízbe, hagyták pár napot a nikotint kioldódni, majd ezt higitották és kézi permetezővel ráfújták a károsított növényre. A levéltetvek igen rövid idő alatt elpusztultak, tehát ez is egy hatékony megoldás. Azonban azt ne felejtsük el, hogy a nikotin felszívódik a levélen, terméseken, így elsősorban még mindig a káliszappan nálunk a nyerő.

Borszorkánykonyha

A szalmiákszesz mosogatószerrel hasonlít az első verzióra, mégis kicsit más. A szalmiákszeszből két evőkanálnyit keverj el egy liter vízben. Miután mosogatószeres vízzel (híggal! 1-2 ek. egy liter vízhez) leöblítetted, máris bepermetezheted a leveleket a szalmiákszeszes vízzel is.

Csalánnal is védekezhetsz

A csalánból egy hét alatt csodálatos levéltetű-irtót tudsz készíteni. Gyűjts be pár friss csalánlevelet, hajtást (kesztyűben, vagy fakíroknak csupasz kézzel), és tedd bele pár liter vízbe. A jól záródó hordó/üveg lehet akár a napon is, a lényeg az, hogy kezdjen el beerjedni. Minden nap keverd át, – kellemetlen szaga lesz, ne ijedj meg – és ha már nem habzik, kész is a keverék. Higitsd kb. 1:10 arányban és permetezd le a növényeket vele.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×