Dark Mode On / Off

A jól megtervezett gyerekszoba

A gyerekek és tinédzserek számára szobájuk több funkciót lát el egyszerre. Ez számukra a nappali, ahol játszik, a dolgozószoba, ahol tanul, festhet-rajzolhat, a hálószoba, és persze a barátait is itt fogadhatja. Ha kicsi az alapterület, ezt még jobban meg kell tervezni, nem beszélve arról, ha többen is osztoznak rajta.

A gyerekek a kezdeti időben gyorsan változnak, fejlődnek, így folyamatosan kell alakítani, változtatni a fejlődésükhöz szükséges környezetet.

Bútorok:
A legfontosabb bútordarab a gyerekszobában az ágy, és később az íróasztal. Először ennek kell megtalálnunk a helyét, csak utána következik minden más tárolóbútor és dekoráció.

A gyerekek szeretik a tündérmeséket, a különböző kalózokról, cowboyokról szóló meséket és persze a tévéből ismert rajzfilmfigurákat minden mennyiségben. Nagyon boldoggá lehet tenni Őket azzal, ha a szobájuk dekorációja, esetleg gyerekbútoraik formája hasonlít kedvenc figurájuk környezetére. A gyerekszoba dekoráció ma már nem olyan nehéz feladat, sok a meséket követő gyerekbútor és kiegészítő a szakboltokban.

Környezetbarát lakótér:
A lakás többi részéhez hasonlóan a gyerekszobában is törekedni kell a természetes fény meglétére. Erre megfelelő egy nagyobb, vagy több kisebb ablak, amivel a szellőzést is meg tudjuk oldani.

A fából készült polc és ágy anyagminősége, színe is különbözhet, viszont törekedjünk a természetes anyagok használatára a kiegészítők terén is.

Tárolóhely:

A kialakításnál gondoljunk a rakodóhely igényre is. Ahhoz, hogy rendet tudjunk tartani a gyerekek egyre halmozódó dolgai között, szükségünk van minél több tárolódobozra, polcra, szekrényre. Tárolódobozokat nem csak műanyagból vagy kartonból lehet készíteni, hanem textilből is.

A dobozokba könnyen bele lehet pakolni, akár csoportosítva is, így a gyerekek mindig hozzáférhetnek kedvenceikhez. A dobozokhoz már csak polcok kellenek, hogy legyen hely tárolni azokat. Amire érdemes odafigyelni, hogy a dobozok illeszkedjenek a szoba hangulatához.

Játszó terület kialakítása:

A kisgyereknek a mozgáshoz helyre, tágas játszó- illetve kibontakozási területre van szüksége, mivel idejük nagy részét itt fogják eltölteni. Ezért, ha módunkban áll, engedjük át a gyerekeknek a világosabb, nagyobb helyiségeket a lakásban.

A kornak megfelelő színek:

A színek iránti szeretet a gyerekeknél ösztönös, a szülők tapasztalhatják is, hogy a kisgyerek először az élénk színű játékok után nyúl. És mivel a játékok már önmagukban is erős és gazdag színhatást jelentenek, ezért a nagy felületek (falak, padlók) erős színezését jobb elkerülni. A legkisebbek szobájában használjunk inkább pasztellszíneket a falra.

A lényeg, hogy a szoba mindig melegséget, biztonságot nyújtson a gyermek számára, hogy a mindennapjaikat vidáman és elégedetten tölthessék el.

Forrás: El Mueble

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény