Dark Mode On / Off

5 tipp, hogy a karácsonyfa sokáig szép maradjon

A karácsonyfák a szoba melegében elég hamar elkezdik hullatni a levelüket, és sokan a lucfenyő helyett már más fajokat választanak, mint például a normand is. Az alábbi pár tippel hosszabb életet tudunk neki bizotsítani:

1. Víz, víz, víz! 

Biztosítsd neki a vízellátást, akár párásítással, akár vízbe állítással. Minden fát még a talpba tétel előtt egy éjszakára vízbe állítjuk (előtte vágjunk le 2-3 cm-t a fa aljából, hogy friss vágási felületen tudja a vizet felszívni), és ha van éppen otthon, akkor vágottvirág tartósítót is teszünk a vízbe. A talpba állítás után vagy nedves ronggyal tekerjük be az alját, vagy vizet spriccelünk a lombozatára.

2. Víztárolós talpak

A másik megoldás a víztárolós talp, melybe kézmeleg vizet teszünk, és abba állítjuk bele a fát. Ez sokkal jobb megoldás, mint a párásítás.

3. Radiátor és fűtőtest 

Minél hűvösebb szobába állítjuk a fát, annál tartósabb lesz. Ha radiátor vagy kályha közelébe tesszük, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban szárad ki.

4. Párásítsd a szobát!

A téli fűtésszezon amúgy is szárítja a levegőt, ezért érdemes a lakás levegőjét amúgy is párásítani. Ha növeljük a lakás páratartalmát, akkor a karácsonyfa is sokkal kevesebb vizet veszít, és tovább megőrzi szépségét, üdeségét.

5. Tűző napfény

A téli tűző napfény télen is ugyanúgy szárítja a levegőt, mint nyáron, csak kisebb intenzitással. HA a fát közvetlen napfényre tesszük, ahol egész nap tűzi a nap, az is száríthatja a fát.

Honnan ismerem fel, hogy a karácsonyfa kiszáradt?

Az egyik legjobb ismertetője a lehulló tűlevél, de akkorra már teljesen kiszáradt a fa. Célszerű abból tájékozódni, hogy van-e illata vagy sem. Ha elkezd kiszáradni a karácsonyfa, akkor az illata is határozottan csökken. Ilyenkor érdemes már a vizet pótolni, és észre fogjuk venni, hogy a fa is újra illatozni fog.

Ajánlott cikkek