Dark Mode On / Off

Tulipán: mánia a tavasz jegyében

tulipán tavasz jegyében

A tulipán a tavasz jelképe és amint megjelennek már azt érezzük, hogy végre itt a jó idő, messze a sötét tél. Nézzük, mit érdemes tudni a tulipánmániánkról!

A tulipán (Tulipa) a liliomfélék családjába tartozó hagymás dísznövényünk már kora tavasszal bontja virágait. Maga az elnevezés, hogy tulipán, perzsa eredetű (toliban = turbán), és annak ellenére, hogy sokan ősi magyar növényként tekintenek rá, sajnos tévednek.

Honnan származik a tulipán?

A tulipán Közép-Ázsiából származik. Ezen a vidéken 125 vad faja él máig is. Feltehetően a Tien-san és a Pamír hegység környékén termesztették először.  Nálunk a Kárpát-medencében csak 4 vad faja él. Hazánkba a török hódoltság idején került, és azóta közkedvelt kerti dísznövénnyé vált. Csokorkötészetben, lakásdekorációkban egyaránt szeretjük, nemhiába: formája, színváltozatossága elsőrangú. Vázában tartva a hűvösebb helyeket kedveli, meleg szobában hamar kinyílik és el is virágzik. Virágtartósító só használatával viszont megnövelhető vágottan az élettartama.

Rengeteg szép fajtát találhatunk, újabban a szeldelt szélűek, a fodrosak a keresettebbek, de vannak igen különleges fajták is. Személyes kedvencünkké a „marcipán-virágú” és a papagáj-virágú vált. A színeket tekintve viszont a mosottak és csíkosak az igazán érdekesek.

A tulipánok virágkötészeti értéke is magas. Csokrokba és térdekorációkba is alkalmas, bár szem előtt kell tartani, hogy ha meleg helyre tesszük, akkor hamar elnyílik. Ma már olyan szép fajtákat lehet kapni, ami lehetőséget ad nekünk a kreatív ötletekre, és az érdekes párosításokra. A vakító sárgákat a mély lilákkal, bordókkal és rózsaszínnel jól párosíthatjuk.

Vágott virágnak is csodálatos a tulipán

TIPP: Élővirágtartósító só használatával megnövelhetjük vázatartósságukat!

Rengeteg szép fajtát találhatunk, újabban a szeldelt szélűek, a fodrosak a keresettebbek, de vannak igen külnleges fajták is. Személyes kedvencünkké a „marcipán-virágú” és a papagáj-virágú vált. A színeket tekintve viszont a mosottak és csíkosak az igazán érdekesek.

A tulipánok virágkötészeti értéke is magas. Csokrokba és térdekorációkba is alkalmas, bár szem előtt kell tartani, hogy ha meleg helyre tesszük, akkor hamar elnyílik. Ma már olyan szép fajtákat lehet kapni, ami lehetőséget ad nekünk a kreatív ötletekre, és az érdekes párosításokra. A vakító sárgákat a mély lilákkal, bordókkal és rózsaszínnel jól párosíthatjuk.

Tipp: Élővirágtartósító só használatával megnövelhetjük vázatartósságukat!

Más tavaszi virágokkal, vagy rózsákkal is jól mutat. Kedvelt párosítás lehet, ha jácinttal, nárcisszal, gyöngyikével kötjük össze. Ha kisebb kompozíciót szeretnénk, akkor akár százszorszéppel vagy ibolyával is társíthatjuk. Ha alkalomra kötünk, és nem csak otthonunk hétköznapi szépítésére, akkor egy tálra apró gyümölcsöket (málna, szamóca, ribiszke, áfonya) teszünk, mellé a virágfejeket (rózsa, nárcisz, jácint, tulipán) és máris kész a hangulatos asztaldísz. Ugyanígy vizes oázisba tűzhetjük is a virágfejeket, „élővirág-ragasztóval” a gyümölcsöket.

Hogyan dekoráljunk tulipánnal?

Ha csak tányérra tesszük őket, vízzel is permetezhetjük néha, hogy tovább tartson a szépségük, mert másképp nem kapnak elég vizet. 

Aki tavaly leleményes volt, és beszerezte, majd elültette a virághagymákat, annak a kertje most tele van hagymás virágokkal. Március végétől egészen május közepéig sorra nyílnak hagymásaink. Sziklakerttől a gyepen át bárhova ültethetjük. Gyepszőnyeg esetén még a szőnyeg lefektetése előtt érdemes a hagymákat eldugdosni, tavasszal mind elő fognak bújni a fű között. Vegyes fűfelület esetén a százszorszépek és gyöngyikék is viríthatnak már kora tavasztól. Abban az esetben, amikor hagymásokat ültetünk a fűvel bevetett területre, akkor a levirágzásig ne menjünk rá kaszálni, vagy nyírni, mert a fű között megbújó hagymások bimbóit könnyen letörhetjük, és akkor feleslegesen vártuk a virágzásukat.

Törpeíriszek alig 10 cm-esek, mégis harsány színükkel messze kitűnnek a többi növény közé. Nagyon szépen mutatnak az oroszlánszáj mellett, de mivel az oroszlánszáj kényesebb, ezért inkább csak cserepes összeültetésekben érdemes kipróbálni. Ugyanígy rózsaszín jácinttal is összeültethetjük. Minél érdekesebb a színösszetétel, annál vidámabb kompozíciót kapunk. Hagymás növényeket kőedényekben, rusztikus faládákban érdemes tartani, ha minden áron cserépbe szeretnénk nevelni őket.  Sokkal izgalmasabbnak néznek ki, mint az unalmas cserépben.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek