Dark Mode On / Off

Permakultúra-hírek

Időszakos beszámoló a Kertportál Major épülő permakultúrás bemutatókertjéből.

Permakultúra – aki ismerminket, tudja, hogy megszállottan kutatjuk az olyan technológiákat, ami hatékonyságban, környezetterhelésben, élőmunkaigényben megfelel a mai kor követelményeink.

Rohanó világunkban egyáltalán nem csoda, hogy egy kerttől azt várjuk el, hogy az év minden szakában kiszolgáljon minket, és a lehető legkevesebb munkát kelljen beletennünk. Ugyanez igaz a nagyüzemi termelésre is, hiszen a minőség teljesen más mutatókat jelent már most, ahhoz képest, ami régen volt. Míg régen elsősorban a telt ízvilág és az egészséges gyümölcs-zöldség volt az alapigény, addig a mai korban inkább a küllem a fontosabb, mint a belbecs. Ez egy tévút, és hosszútávon igen nagy károkat okozhat mind az egészségünkben, mind gazdaságilag fenntarthatatlanná teszi az ültetvényeket, kerteket.

A Permakultúra pont olyan, amilyennek lennie kell. Ápolja és védi a biológiai életet a talajban, a növényeket ellátja tápanyagokkal, a lehetőségekhez mérten maximálisan vigyáz a talaj megfelelő nedvességtartalmára és a termésmennyiség maximalizálódik.

2016. November 11-ét írunk, túl vagyunk pár fagyos éjszakán, az egynyári virágaink egy része már meg is fagyott pár napja. De ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a permakultúrás veteményeskertben (vagyis az épülő bemutatókertben) a közel 1500 négyzetméteren még mindig van friss szüretelhető termény.

A sárgarépák kiválóan néznek ki, lombjuk sem fagyott el. A zellerszárak szintén életerősen ágaskodnak ki a szalma közül, az oregánó, majoranna, a metélőpetrezselyem szintén boldogan éli világát.

A kelkáposztákat sem szedtük még ki, hiszen teljesen jól érzik magukat kint a kertben. Ugyanígy a fejessaláta (!) elkezdett befejesedni a takarmányrépák mellett.

A takarmányrépára sem lehet panaszunk, hiszen a hideg éjszakák ellenére egyáltalán nem fagytak el, a leveleik erőteljesek és egészségesek.

Gyakorlatilag a menták is nagyon szépen teljesítenek, egyedül a bazsalikomot vitte el az első fagyos éjszaka, de azokat a töveket, amelyeket nem húztunk ki tövestül, csak visszavágtuk, ott újra hajtani kezdett a bazsalikom. Kíváncsian várjuk az eredményt.

A kapor ezen a héten jött csak le a területről, nagyon szépen beértek a magok is, és még mindig életerős, friss kaporhajtásokat lehetett szedni.

Akik követték első cikkünktől kezdve a permakultúrás kert beszámolóját, azok talán emlékeznek még rá, hogy júniusban jutottunk el odáig, hogy a friss szarvasmarhatrágyát felhordjuk a területre, leszalmázzuk, és szalma hiányában leszénázzuk a területet. A május végi, június végi telepítések és palántázások ellenére nagyon szép termés ígérkezett és a szüretkpr láttuk is az eredményt.

A fekete retkek is hatalmasra nőttek, mint ahogy a cukkini, a halloweentök is, és ugyanígy gyakorlatilag minden.

A szezonban a kígyóuborka és a padlizsán is szép termést hozott. És bár a vándorpoloskák elleni védekezésbe beletört a fogunk egyelőre a paradicsom és paprikatermés mennyisége is csodálatosan szépen sikerült.

A nagy különség ezen a képen látható. Háttérben gyakorlatilag minden terület ki van már száradva, a növények igazán télies arcot mutatnak. Addig a permakultúrás kertünkben zöldell a fű, a takarmányrépák szépen nőnek.

Talán még idén fejesednek a fejessaláták is, meglátjuk. Természetesen arról is beszámolunk.

Miért jó nekünk, hogy “gyomos” a terület? Gyakorlatilag nem kell gyomlálni, de a képen látható gyom az csak árvakelés. Azért nem szedtük még ki, mert a Majorságban van rengeteg éhes liba, és minden nap így jut nekik egy talicskányi friss zöld fű.

Így fokozatosan kerül kigyomlálásra a kert és a libáink is boldogok.

A csicsókák mellett szépen fejesedő kelkáposzták.

A képek 2016. november 11-én készültek, nem csalás, nem ámítás, ez bizony így néz ki most.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
46 vélemény

Minden bio növényi recept egy helyen, amire csak szükséged lehet – könnyen emészthető formátumban, informatív, egyszerű. 

Kérd díjmentesen most!

Töltsd le most díjmentesen!

Mindössze a keresztnevedre és email címedre lesz szükségünk:

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre és a letölthető kiadványokra.

Hiba történt a kérés elküldése közben. Kérjük, próbálja újra.

Kertportál - Topor Erika naturkertész, okl. kertészmérnök az által ad ezen az űrlapon megadott információkat arra használjuk, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és marketinganyagokat biztosítsunk.
×