Dark Mode On / Off

Melyik a virághagyma alja és teteje?

Melyik a virághagyma alja és teteje?

A kezdő kertész rovatunk mai részében a virághagymákról lesz szó, hogy vajon ültetésnél melyik a virághagyma alja és teteje? Videós tartalomból szemezgetünk.

Gyakori kérdésekből szemezgetünk, hiszen a virághagyma ültetési szezonban olvasói levelek sokasága érkezik be e-mailben, hogy vajon melyik a virághagyma alja és teteje. Erre hoztunk most egy rövid ismertetőt, amit kezdő kertészkedőként is ha elsajátítasz, akkor már sikeresebb leszel a virághagymák és más dughagymák világában is.

Melyik a virághagyma alja és teteje?

Ha tetszett a videó, IRATKOZZ FEL CSATORNÁNKRA és OSZD MEG a videót másokkal is.

Ha nincs kedved a videót megnézni, sebaj, a válasz nagyon egyszerű!

A hagyma alja és a teteje között a különbség sok esetben szemmel látható. Az apró, kis elhalt, elszáradt gyökérmaradványok minden hagyma alján szinte azonnal észrevehetők. Emellett a hagyma teteje viszont a legtöbb esetben kúposabb vagy felfelé kidudorodik.

A tulipánoknak igen jellegzetes virághagymájuk van: az alján kis dudorok mutatják a virághagyma alját, míg a teteje szépen kicsúcsosodik.

A jácintok és nárciszok esetében is jellegezetesen megfigyelhető a hagyma alja és teteje. A hagyma alja körkörös formában gyökérmaradványok formájában látható.

Minden hagymafélénél működik ez?

A kérdésed jogos és egyértelmű: igen! A vöröshagymánál, lilahagymánál is szépen elkülönöl a hagyma alja és teteje, a vöröshagyma sok esetben megáll a talpán is, ha olyan fajtát vásárolsz, akárcsak a borítóképen látható félbevágott lilahagyma esetében.

A fenti képen is szépen kirajzolódik, hogy hol van a majd felfele növekedő rügy, ami a hagyma belsejében várja a kihajtásra alkalmas időszakot.

Alul az a kis, íves vajszínű rész meg a hagyma talpaként fogja majd a gyökereket növeszteni, ha földbe ültetnénk!

Borítókép: Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek