Dark Mode On / Off

Kútbejelentési kötelezettség: Meghosszabbították a kútmoratórium határidejét

Kútbejelentési kötelezettség egy ideje visszaköszönő kérdés, most újabb hosszabbítás lett porondon.

A kormány 2023 végéig meghosszabbította az illegális kutak bírságmentes fennmaradásának 2020. december 31-én lejáró határidejét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyszerű és költséghatékony eljárást javasol az engedély nélküli kutak legalizálására.” – írja az Agrároldal.

Annyira nincs még kitisztázva mit jelent pontosan ez a kútbejelentés és az, hogy kikre vonatkozik, hogy nem is csoda, hogy újabb hosszabbítás lett.

Kútbejelentési kötelezettség

Ha belegondolunk abba, hogy hány házikertben van soktíz éve fúrt kút, teljes dokumentációk hiányában, akkor szinte azt lehet mondani, hogy képtelenség ezt felmérni. Arról nem is beszélve, hogy a kifúrás idejében ezek a kutak még akár legálisan is lettek fúrva és most elég költséges úton lehetne csak legalizálni (utólag tervdokumentálva).

“A döntés értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes törvényeknek a  polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a  vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.” – írja a hírportál.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×