Dark Mode On / Off

Vakond van a kertemben: mit tehetek és mit nem?

vakondűzés - Vakond van a kertemben

“Vakond van a kertemben” a leggyakoribb kérdések között szerepel idén is. Nézzük mit tehetünk ellene és mit tilos?

A vakond kertészeti értelemben egy megosztó személyiség, mert egyrészt van hasznos funkciója, másfelől igen komoly gazdasági kárt tud csinálni. Kár lenne tagadni, hogy ez így van és azt sem szabad mondani, hogy mennyire “cuki”, mert bizony a gazdasági kár mindig mérhető.

Mit tehetünk akkor ellene?

Egy díszkertben a gyepnél van lehetőség vakondhálót használni, de itt nem árt, ha szakemberre bízzuk a telepítést. Van, aki a hanggal való távoltartásra esküszik, nálunk a fokhagyma leduggatás vált be, mások kiöntik vagy kifüstölik. De vajon melyik a legális verzió?

A vakond védett állat!

Néha rejtély, hogy egyes állatokat miért sorolnak a védettek közé. Ilyen számunkra a vakond is. Egy gyakorló kertész tudja, hogy a vakond megjelenése komoly gazdasági károkat tud okozni. Feltúrt és a talajból kiszakított haszonnövények, elrágott gyökerek és még sorolhatnánk áldásos tevékenységét a másik oldalról.

A vakondnak van ökológiai értelemen haszna is. A vakondot jó talajindikátornak és kártevőpusztítónak tartják, kedvenc csemegéje közé tartozik a lótetű is vagy a pajor. Ahol megjelenik, ott vélhetően ebből a kettőből sincs hiány. Persze ilyenko rmindig felmerül a kérdés: melyik a jobb – Pár pajor vagy lótetű a kertben vagy egy aktív vakond, ami a nemlétezőt is kitúrja?

Vakond van a kertemben!

Hobbikertész csoportok sokasága állandó témája lett a vakondkérdés. Egy viszont nagyon érdekes dolog van. A gazdaboltokan kapható vakond ellen füstpatron, mely valójában megöli a vakondot, mert feltétlen csalja ki a felszínre, hanem megfullasztja a járataiban. Viszont mint védett állat, ez az eljárás kevésbé ajánlott akkor. De akkor miért kapható legálisan ilyen megoldás?

De akkor mi segít?

A vakondok szaglása rendkívül érzékeny. Ezért szokott hatásos lenni a földbe duggatott fokhagymagerezd is, ami egy évelőágyásnál még akár szép virággal is megörvendeztethet. Van, akik a romlott tejterméket szeretik a lyukba önteni, de az eceteszenciára is sokan esküsznek.

Egy természetvédelemben jártas olvasónkkal a minap beszélgettünk erről és hivatalosan az is szabálytalan, hogy ha valaki elkapja a vakondot és áttelepíti más parcellákba vagy kiviszi erdőbe.

A különböző hanggal való űzés is sok esetben beválik, de ugyanúgy nem 100%-os megoldás, mint a többi praktika. Egyes vakondok kifejezetten észre sem veszik az elektromos vakondriasztot és képesek még azt is kitolni a földből, ha útban van nekik.

A vékony botra akasztott üres sörösdoboz kolompolása a veteményesben is járható út, ráadásul földikutya és pocok ellen is bevethető megoldásnak tűnik az utóbbi években a paprikaföldünkön.

Egy dologra azonban a védekezésnél vigyázzunk, hogy a vakond védett állat, így bántani nem szabad!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×